Niezawodna przyjemność – ciasto bananowe z czekoladą Wedla

  • on 4 października, 2022
  • Likes!

Jeżeli lubisz głęboko czekoladowe, ale jednocześnie lekkie desery, ciasto bananowe z czekoladą to idealna propozycja dla Ciebie. To także pomysł na słodkie urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi lub imprezy, gdy zwyczajnie brakuje Ci czasu na fantazję w kuchni. Ciasto na bazie bananów i czekolady można przygotować na kilka sposobów, a każdy z nich zawsze kończy się słodkim powodzeniem. Sprawdź, od czego zacząć!

Ciasto bananowe z czekoladą – wszystko masz niemal pod ręką!

Największą zaletą takiego wypieku jest prostota jego przygotowania, ale także dostępność składników. Naturalną słodycz uzyskasz, jeśli do ciasta wykorzystasz już mocno dojrzałe owoce. Dojrzałe banany zawierają także dużą ilość skrobi, więc do ciasta możesz wtedy użyć nieco mniejszej ilości mąki niż przewidziano w przepisie.

A więc banany, ulubiona czekolada i kilka składników, które w zasadzie zawsze znajdują się w kuchni – to wszystko, czego potrzebujesz, by stworzyć sprawdzony i niezawodny deser.

Przepis na ciasto bananowe z czekoladą – jedna z wielu wersji

Dokładny skład i typ produktów zależy w dużej mierze od tego, jaki efekt smakowy chcesz osiągnąć. Do takiego wypieku sprawdzi się zarówno czekolada gorzka, deserowa, jak i mleczna. Aby jednak uzyskać najlepsze proporcje między czekoladą a owocami, przygotuj:

  • 200 g mąki pszennej (może być tortowa);
  • 40–50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 150 g cukru;
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej;
  • 3–4 dojrzałe banany;
  • 2 jajka;
  • 120 ml dowolnego oleju roślinnego;
  • 1 tabliczka Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel (posiekanej).

Procedura przygotowania ciasta z bananami i czekoladą jest bardzo prosta. Wcześniej przygotuj dwie miski średniej wielkości. W jednej wymieszaj ze sobą składniki suche, a w drugiej rozgnieć widelcem banany, dodając składniki mokre. Połącz ze sobą zawartość misek i bardzo dobrze wymieszaj do momentu uzyskania w miarę jednolitej masy. W tym celu najlepiej wykorzystać dużą łyżkę lub drewnianą szpatułkę.

Papierem do pieczenia wyłóż keksówkę lub tortownicę o średnicy 21 cm i wlej do niej masę. Ciasto bananowe z czekoladą należy piec w temperaturze ok. 180°C przez ok. 50 minut.

Przystrój deser, jak tylko chcesz!

W przypadku tego wypieku panuje dość duża dowolność, jeśli chodzi o dodatki. Dla zwiększenia wilgotności i soczystości ciasta możesz przygotować dodatkową czekoladową polewę, w kąpieli wodnej rozpuszczając kostki czekolady z dodatkiem słodkiej śmietanki.

Na wierzchu atrakcyjnie będzie prezentować się posypka z rozdrobnionych lub zmielonych orzechów i suszonych owoców. Z bananami i czekoladą najlepiej komponują się:

  • migdały;
  • orzechy włoskie;
  • orzechy laskowe;
  • żurawina;
  • rodzynki.

Ciasto bananowe z czekoladą to połączenie, które sprawdzi się zarówno jako popołudniowy deser dla najbliższych, jak i urozmaicenie przyjęcia. Jeśli chcesz nieco uatrakcyjnić wypiek, wykorzystaj dodatki, których do wyboru masz całkiem sporo. Czekoladowa polewa z cząstkami bananów i orzechów sprawi, że nie tylko smak i aromat, ale również wygląd skusi każdego łasucha.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *