Owoce i czekolada – wyjątkowe połączenie na różne okazje

  • on 8 maja, 2020
  • Likes!
Owoce w czekoladzie

Owoce i czekolada – wyjątkowe połączenie na różne okazje

Szukasz pomysłu na deser? Potrzebujesz czegoś, co będzie smakować nie tylko dzieciom, ale również dorosłym, a jednocześnie będzie proste do przygotowania? W takiej sytuacji najlepiej sprawdzą się niezawodne połączenia, takie jak czekolada i owoce. Zobacz, jak wyczarować z nich idealny przysmak!

Do przygotowania tego deseru będą pasować każde sezonowe owoce. Ich słodki smak idealnie zrównoważy gorzką czekoladę. Za to do kwaśnych produktów najlepiej pasować będzie mleczna lub biała czekolada. Poznaj konkretne pomysły na domowe owoce w prawdziwej czekoladzie!

Klasyczny sos czekoladowy – bo smak tkwi w prostocie

Do wykonania tego przepisu potrzebujesz metalowej miski, garnka z wrzątkiem oraz trzepaczki. Teraz możesz przystąpić do przygotowania czekoladowego sosu. Przydadzą Ci się następujące składniki:

  • 1 czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel,
  • 1 mała śmietanka 30%,
  • 1 łyżeczka cukru pudru.

Nad garnkiem z gotującą się wodą umieść miskę. Wlej śmietankę, dodaj pokruszoną tabliczkę lekko gorzkiej czekolady 50% E.Wedel i wsyp cukier puder. Za pomocą trzepaczki połącz składniki. Dopilnuj, żeby sos się nie zagotował, bo wtedy może się zwarzyć.

Gotowy sos przelej do szerokiego naczynia. Obok na tacce ułóż pokrojone owoce – np. truskawki, jabłka, arbuzy czy banany. Przygotuj także wykałaczki lub patyczki do koreczków. Goście mogą się częstować!

Słodka wersja sosu czekoladowego – żeby życie miało smaczek!

Ta propozycja skierowana jest do osób, które nie liczą kalorii. Dzieci uwielbiają tę wersję sosu, dlatego świetnie sprawdzi się na kinderbalach.

Tak jak poprzednio potrzebujesz metalowej miski, garnka z wodą i trzepaczki. Jeśli chodzi o składniki, potrzebujesz:

  • 2 tabliczek białej lub mlecznej czekolady E.Wedel,
  • ¾ szklanki mleka 3,2%,
  • 2 łyżek śmietanki 30%,
  • 2 łyżeczek masła 82%.

Do miski, umieszczonej nad gotującą się wodą, wsyp pokruszoną białą lub mleczną czekoladę E.Wedel. Poczekaj, aż zacznie się rozpuszczać i dodaj śmietankę, mleko oraz masło. Za pomocą trzepaczki zacznij delikatnie mieszać składniki, aż uzyskasz gładki sos czekoladowy.

Tak przygotowany sos najlepiej smakuje na ciepło. Wystarczy, że od czasu do czasu krótko podgrzejesz zawartość w mikrofali. Jeśli masz taką możliwość, skorzystaj z podgrzewaczy do sosów, ogrzewanych przez tealighty.

Sos czekoladowy na ostro – bo czasem trzeba pokazać pazur

Dla urozmaicenia smaków warto sięgnąć po nieszablonowe rozwiązania. Zaskocz swoich gości pikantną wersją sosu czekoladowego.

Przygotuj potrzebne akcesoria oraz składniki:

  • 1 tabliczkę czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • ⅓ szklankę mleka 3,2%,
  • 1 łyżeczkę masła 82%,
  • szczyptę chili.

Nad garnkiem z gotującą się wodą postaw metalową miskę. Do niej wlej mleko, dodaj masło i pokruszoną mocno gorzką czekoladę. Zacznij delikatnie mieszać składniki, aż wszystko się połączy.

Ściągnij miskę znad pary i do sosu dodaj szczyptę chili. Nie przesadź, bo sos będzie niejadalny!

Czekoladowy sos na ostro najlepiej smakuje w połączeniu z słodkimi owocami – bananami, gruszkami oraz melonem. Gorzko-słodko-pikantny deser rewelacyjnie sprawdzi się podczas domowych imprez!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *