Owoce i czekolada – połączenie idealne

  • on 20 marca, 2020
  • Likes!

Uwielbiasz czekoladę pod każdą postacią? Zamiast sięgać po ulubioną tabliczkę, od czasu do czasu warto sięgnąć po sprawdzone smakowe połączenia. Owoce i czekolada to klasyk, który sprawdzi się zawsze i wszędzie. Poznaj popularne przepisy, wśród których znajdzie się nie tylko gruszka w czekoladzie.

Owoce w czekoladzie to szybki pomysł na podwieczorek. Stanowi świetne rozwiązanie także wtedy, gdy goście zjawiają się niespodziewanie. Taki deser przygotujesz je zaledwie w kilkanaście minut, podbijając jednocześnie podniebienia swoich znajomych.

Gruszka w czekoladzie – przepis

Gruszka w czekoladzie to podwieczorek, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również apetycznie wygląda. Atutem jest także szybkość i łatwość przygotowania.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 gruszki,
  • ¼ tabliczki gorzkiej czekolady, np. E. Wedel Czekolada Gorzka Klasyczna 64%,
  • 1 łyżka cukru,
  • ½ pomarańczy,
  • ¾ szklanki wody,
  • ¾ szklanki białego wina,
  • płatki migdałów,
  • liście mięty.

Z ¼ pomarańczy wyciśnij sok, a pozostałą część pokrój w plasterki.

W małym garnku wymieszaj sok, wodę, wino, cukier i dodaj plastry pomarańczy. Gotuj na małym ogniu.

Obrane gruszki umieść w rondelku i gotuj przez ok. 10 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – pamiętaj, aby dno miseczki nie dotykało powierzchni wody.

Ugotowane gruszki ustaw na talerzyku. Polej czekoladą, a następnie udekoruj płatkami migdałów i listkami mięty.

Pomarańcze w czekoladzie – przepis

Gruszka w czekoladzie to nie jedyne smaczne połączenie. Warto skosztować pomarańczy, których delikatna kwaskowość świetnie współgra ze słodyczą.

Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady, np. E. Wedel Czekolada Mocno Gorzka 80% lub Wedel Czekolada Mleczna,
  • 1 duża pomarańcza,
  • kolorowa posypka cukrowa do dekoracji.

Pomarańczę obierz i podziel na cząstki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Każdą cząstkę pomarańczy obtaczaj w płynnej czekoladzie, a następnie udekoruj posypką – zanim polewa zastygnie.

Gotowe owoce układaj na papierze, a następnie pozostaw do zastygnięcia czekolady.

Suszone śliwki z marcepanem w czekoladzie – przepis

Czekolada doskonale współgra nie tylko ze świeżymi owocami, ale również suszonymi. Dodatek marcepanu podkręca smak, dzięki któremu deser stanowi prawdziwą przyjemność dla podniebienia.

Składniki:

  • 20 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich,
  • 20 migdałów,
  • 100 g masy marcepanowej,
  • 100 g czekolady, np. E. Wedel Czekolada Mocno Gorzka 80%.

W środku każdej śliwki umieść migdał. Owiń całość paskiem masy marcepanowej (uprzednio ją rozwałkuj).

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.

Obtaczaj owoce w czekoladzie. Gdy nadmiar polewy spłynie, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pozostaw do zastygnięcia (możesz włożyć je do lodówki).

To zaledwie kilka pomysłów, które wykorzystują połączenie owoców i czekolady. Każdy z przepisów możesz dowolnie modyfikować, wprowadzając swoje ulubione składniki.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *