Owsianka z kakao na śniadanie – doskonały sposób na rozpoczęcie dnia!

  • on 23 kwietnia, 2020
  • Likes!

Śniadanie mistrzów? Owsianka! Może być przyrządzana na wiele różnych sposobów. Smakuje świetnie nie tylko na zimno, ale również na ciepło, w formie koktajlu lub ciasta. Jej sycące właściwości doceniają zwłaszcza osoby na diecie, ale owsiankę lubią też  sportowcy i osoby pracujące. Błyskawiczna wersja tego śniadania jest idealna dla świeżo upieczonych mam – w kilka minut mogą mieć pyszne śniadanie.

Jak sprawić, żeby owsianka nie smakowała codziennie tak samo? Warto sięgnąć po sprawdzone dodatki i codziennie je zmieniać. Na początek tygodnia najlepiej sprawdzi się owsianka z kakao – prawdziwym, mocnym i aromatycznym. Taki zastrzyk energii spowoduje, że żaden poniedziałek nie będzie Ci straszny.

Składniki na owsiankę z kakao na słodko

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • łyżka cukru,
  • dodatki: sezonowe owoce (najlepiej sprawdzą się banany, jabłka, gruszki lub truskawki).

Uwaga! Z tej ilości produktów przygotujesz dwie porcje. Jeśli robisz śniadanie tylko dla siebie, podziel składniki na pół. Ewentualnie, drugą część owsianki możesz zapakować do słoika na drugie śniadanie do pracy.

Przygotowanie owsianki z kakao

Wlej wodę do garnka, a następnie wsyp płatki. Gotuj owsiankę na małym ogniu do momentu, aż płatki zmiękną. Następnie gorącą potrawę przelej do miski i posyp startą czekoladą i cukrem. Pokrój owoce na małe plasterki. Połóż dodatki bezpośrednio przed podaniem.

Owsianka z kakao w wersji wytrawnej

Jeśli nie chcesz rozpoczynać dnia od słodkiego posiłku, wybierz ten przepis. Również w tym przepisie przygotowano składniki na dwie porcje.

  • szklanka płatków owsianych górskich,
  • szklanka mleka krowiego 3,2% lub roślinnego,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 garście ulubionych orzechów,
  • opcjonalnie: banan, masło orzechowe lub daktyle.

Do garnka wlej mleko i dodaj płatki. Gotuj owsiankę przez kilka minut, aż będzie miała kremową konsystencję. Do gorącego dania dodaj kakao oraz miód. Jeśli chcesz dodać masło orzechowe, zrób to w tym momencie.

Pokrój owoce i orzechy. Dodaj składniki przed podaniem.

Tak przygotowana owsianka z kakao syci na kilka godzin. Duża zawartość wartościowych mikro- i makroelementów sprawi, że Twój brzuch będzie zadowolony.

Pieczona owsianka z kakao

Jeśli nie lubisz gotowanej owsianki, wypróbuj przepis na pieczoną owsiankę z kakao. Przygotuj brytfankę tzw. „keksówkę”.

Do przygotowania tego dania potrzebujesz:

  • 1 szklankę płatków owsianych,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 1 szklankę mleka,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżki cukru,
  • ulubione owoce, mogą być mrożone.

Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia. Wygodniej będzie, jeśli skorzystasz z silikonowej formy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Do miski dodaj wszystkie składniki oprócz owoców. Starannie wymieszaj, aby pozbyć się grudek kakao. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj mleko. Przelej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż pokrojone owoce.

Piecz owsiankę z kakao przez 20-25 minut. Po tym czasie wyciągnij danie. Możesz podawać jeszcze ciepłe, ale owsianka smakuje równie dobrze w wersji na zimno.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *