Coś dobrego dla każdego, słodkiego i wytrawnego :)

Bułeczki pełnoziarniste 3 zboża

Przedstawiam przepis na bułeczki z własnego wypieku.

Są tak pyszne, że musicie spróbować!!!

Wychodzi około 16 małych bułeczek!!!

Potrzebujemy:

    • 500 g mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa)
    • 300 ml wody
    • 7 g drożdży suchych instant (wsypujemy je od razu do mąki bez robienia rozczynu)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka miodu płynnego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka siemienia lnianego, 2 łyżki słonecznika + dodatkowo na posypanie

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo wodę i oliwę oraz pozostałe składniki czyli miód, sól i ziarna. Ciasto zagniatać i uformować w kulę. Naczynie wysmarować oliwą i umieścić w nim ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką na około 30 – 40 minut, odstawić do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki wodą i posypać ziarnami lekko przyciskając do ciasta.

Piec bułeczki w 210ºC przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180º C i piec jeszcze ok. 15-20 minut, aż bułeczki będą rumiane. Wystudzić na kratce i gotowe!!!

*Rady:

  • Gdy w kuchni jest chłodno, wstawiam ciasto do piekarnika z włączoną żarówką, co podnosi o kilka stopni temperaturę i pomaga w rośnięciu ciasta.
  • Aby bułeczki były świeże na drugi dzień owińcie je szczelnie ściereczką.

Smacznego :)

Kliknij na zdjęcia i poznaj inne przepisy:

Wróć na górę!!!

Dodaj komentarz

Scrappy Theme by Caroline Moore | Copyright 2014 Niezła Babka | Powered by WordPress