Pijana śliwka – mocno czekoladowy torcik ze śliwkami

  • on 4 stycznia, 2022
  • Likes!

Pijana śliwka to klasyka czekoladowych wypieków. Mocno czekoladowy torcik w połączeniu z rumem i suszonymi śliwkami smakuje naprawdę wyśmienicie. Doskonale sprawdzi się jako świąteczny deser dla dorosłych, ale również jako tort na urodzinowe przyjęcie. Zaskoczy swoich gości! Co będzie Ci potrzebne do przygotowania tego deseru?

 

Czas przygotowania: 90 minut

Liczba porcji: 8

Stopień trudności: Średni
*przepis zawiera alkohol – tylko dla dorosłych.

 

Lista składników:    

Biszkopt kakaowy:
*wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  • 80 g mąki pszennej,
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g cukru,
  • 6 jajek (rozmiar M),
  • 30 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki roztopionego i przestudzonego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Krem budyniowy z czekoladą i śliwkami:

  • 200 g masła,
  • 80 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 300 g suszonych śliwek,
  • 150 ml rumu,
  • 500 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

 

Polewa czekoladowa:

  • 120 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 120 ml śmietanki kremówki 30%.

 

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier oraz żółtka, później roztopione masło i mleko, cały czas mieszając na niskich obrotach miksera.
  2. Kiedy masa stanie się wystarczająco puszysta, przesiej mąkę, Kakao ciemne z Ghany E.Wedel i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
  3. Rozgrzej piekarnik do 1700 Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę na biszkopt. Konsystencją powinna przypominać ciasto na pancakes czekoladowe.
  4. Biszkopt piecz przez ok. 40 min, następnie odstaw do wystygnięcia. Przetnij na dwa równe blaty.
  5. Możesz teraz przygotować krem budyniowy. Noc wcześniej namocz suszone śliwki w rumie. Śliwki powinny ładnie spęcznieć. Pokrój je na mniejsze kawałki, a pozostały rum możesz wykorzystać do nasączenia biszkoptów. Zrobią się wtedy przyjemnie miękkie.
  6. W garnku zagotuj z cukrem 300 ml mleka. W pozostałym mleku rozpuść 2 łyżki mąki ziemniaczanej (dokładnie, tak by nie było żadnych grudek) i dodaj do gotującego się mleka w garnku. Nie przerywaj mieszania, z masy powinien powstać gęsty budyń.
  7. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną.
  8. W wysokiej misce utrzyj mikserem masło na puszystą masę. Dodaj budyń i roztopioną czekoladę, cały czas ubijając. Do gotowego kremu wmieszaj pokrojone śliwki.
  9. Teraz możesz zrobić polewę czekoladową. W rondelku rozpuść czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50% i śmietanką kremówkę. Mieszaj aż powstanie jednolita, gładka masa.
  10. Składanie tortu: pierwszy nasączony blat posmaruj kremem budyniowym i przykryj go drugim blatem, delikatnie dociskając. Następnie na górę drugiego blatu wylej polewę czekoladową i wygładź powierzchnię silikonową szpatułką. Każdy kawałek ciasta możesz udekorować suszoną śliwką oblaną gorzką czekoladą. Smacznego!

 

Jeśli chcesz więcej czekoladowych doznań, wypróbuj muffinki czekoladowe. Przepis na nie jest bardzo prosty i zachwyci wszystkich miłośników deserów. Sprawdź!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *