Płynna czekolada – jak ją przygotować?

  • on 20 marca, 2020
  • Likes!
Płynna czekolada

Płynna czekolada stanowi dodatek do wielu ciast, ciasteczek, tortów czy innych wyrobów cukierniczych. Chociaż w sklepach można nabyć gotowe polewy, warto pokusić się o samodzielne jej przygotowanie. Zastanawiasz się, jak rozpuści czekoladę? Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym zrobisz to bezbłędnie.

Przygotowywanie płynnej czekolady warto opanować do perfekcji – tym bardziej, że nie jest to trudna sztuka. Trzeba tylko trzymać się kilku najważniejszych zasad, dzięki którym cały proces pójdzie sprawnie i bez problemów.

Tego nie rób

Zastanawiasz się, jak rozpuścić czekoladę? Częstym błędem popełnianym przez amatorów cukiernictwa jest próba roztopienia tabliczki bezpośrednio na palniku. Skutkuje to po prostu przypaleniem czekolady.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

Jeśli zastanawiasz się, jak rozpuścić czekoladę, najbardziej popularną metodą jest kąpiel wodna.

  • Połam czekoladę na mniejsze części.
  • Umieść je w szklanej miseczce.
  • Rondelek zalej niewielką ilością wody i gotuj na wolnym ogniu.
  • Miskę umieść nad garnkiem i czekaj aż czekolada się rozpuści.

Aby roztapianie w kąpieli wodnej zakończyło się sukcesem, trzeba pamiętać o kilku kwestiach:

  • należy wybierać wyłącznie czekoladę dobrej jakości, np. E. Wedel Czekolada Gorzka Klasyczna 64%,
  • czekolada połamana znacznie szybciej i równomiernie się rozpuszcza,
  • wnętrze miseczki powinno być suche – pozbawione nawet kropelek wody,
  • roztapianie czekolady musi zachodzić bardzo powoli – na wolnym ogniu; w przeciwnym razie może dojść do jej rozwarstwienia lub przypalenia,
  • czekoladę umieszczoną w naczyniu należy mieszać rzadko albo wcale – najlepiej, jeśli sama się roztopi.

Jak rozpuścić czekoladę w mikrofalówce?

Płynną czekoladę można uzyskać za pomocą kuchenki mikrofalowej. Cała procedura sprowadza się do zaledwie kilku kroków.

  • Drobno posiekaną czekoladę umieść w szklanej miseczce.
  • Nastaw mikrofalówkę na średnią moc i czas ok. 60 sekund.
  • Włącz urządzenie.
  • Wyjmij miskę i wymieszaj czekoladę.
  • Ponownie umieść ją w mikrofalówce – na kilka 15-sekundowych sesji, za każdym razem mieszając.

Czekolada rozpuszczona w mikrofalówce powinna być błyszcząca i bez grudek.

Pamiętaj, aby nie rozpuszczać czekolady przez długi czas oraz na zbyt dużej mocy – może spowodować to jej przypalenie.

Płynna czekolada z dodatkiem kremówki

Aby uzyskać płynną czekoladę, możesz rozpuścić ją w gorącej kremówce. Jak postępować w tym przypadku?

  • W garnuszku zagotuj śmietanę kremówkę, nie doprowadzając jej do wrzenia.
  • Zdejmij z palnika, a następnie wrzuć do rondelka drobno pokruszoną czekoladę.
  • Poczekaj aż czekolada sama się rozpuści, od czasu do czasu mieszając.

Postępując zgodnie z powyższymi wskazówkami (niezależnie od wybranej metody), rozpuszczanie czekolady nie będzie sprawiać żadnych trudności. Uda się uzyskać odpowiednią konsystencję, którą możesz wykorzystać na wiele sposobów.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *