polewę z białej czekolady Klasyczna szarlotka na kruchym spodzie

  • on 1 czerwca, 2020
  • Likes!
szarlotka na kruchym spodzie

Coś klasycznego, ale jednocześnie zaskakującego? Co powiesz na połączenie tradycji z nutą nowoczesności? Kakaowa szarlotka na kruchym spodzie – nie znajdziesz nic lepszego! Jeśli dodatkowo sięgniesz po starą odmianę jabłek – szarą renetę – zapewnisz swoim kubkom smakowym prawdziwą ucztę!  Nie zwlekaj i rozpocznij obieranie owoców!

 

Szarlotka to klasyczne danie polskiej kuchni. Zna i lubi je każdy, bez względu na wiek. Kruche ciasto, kwaskowate nadzienie i chrupka kruszonka – to idealne połączenie. Szarlotka to deser, który króluje na stołach podczas przyjęć okolicznościowych. Jednak dla przełamania smaku, warto dodać do niej… kakao! Wypróbuj to połączenie już dziś.

 

Klasyczna szarlotka na kruchym spodzie z kakao

Najwięcej czasu zajmuje niestety… obieranie i tarcie jabłek! Na szczęście krojeniem mogą zająć się urządzenia – musisz mieć tylko malakser. Jeśli nie dysponujesz takim sprzętem, przygotuj dobry nożyk i tarkę do warzyw. Do przygotowania kruchego ciasta wszystkie składniki muszą być zimne.

 

Składniki na kruche ciasto z kakao:

  • 350 gramów mąki pszennej tortowej,
  • 225 gramów masła 82%,
  • 8 łyżek cukru,
  • 3 żółtka rozmiar L,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 3 łyżki zimnej wody lub kwaśnej śmietany.

 

Suche składniki, tj. mąkę oraz kakao, przesiej do miski. Dodaj masło i zacznij siekać, aż połączy się z mąką na kruszonkę. Następnie wsyp cukier, żółtka oraz ekstrakt. Zagniataj, aż ciasto stanie się gładką kulą. Jeśli będziesz mieć trudność z zagniataniem, a masa nie będzie się kleić, dodaj wodę lub kwaśną śmietanę.

Tak przygotowane spód podziel na 2 części – ¾ i ¼. Obie kule owiń folią spożywczą i włóż do lodówki (na godzinę) lub zamrażarki (na 20 minut).

 

Przygotowanie jabłek do klasycznej szarlotki z kakao

Przygotuj dwa kilogramy jabłek. Najlepiej sprawdzi się wspomniana szara reneta – jest lekko kwaśna i ma mało soku, dzięki czemu ciasto nie nasiąknie.

Starannie umyj owoce, obierz i zetrzyj je na dużych oczkach lub poszatkuj w malakserze. Do garnka z grubym dnem wlej wodę. Wsyp jabłka i dodaj:

  • ¼ szklanki cukru,
  • łyżeczkę cynamonu,
  • łyżka masła,
  • pół tabliczki posiekanej czekolady mlecznej E.Wedel.

 

Przykryj naczynie i poczekaj, aż jabłka zmiękną. Na koniec dodaj rozpuszczone w wodzie dwie łyżki mąki ziemniaczanej – dzięki temu nadzienie nie będzie wypływać z formy.

 

Pieczenie szarlotki z ciemnym kakao

Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Wyciągnij większą część ciasta i zetrzyj je na dużych oczkach. Uklep dno ciasta i ponakłuwaj je widelcem. Następnie wstaw ciasto na 15 minut do pieca rozgrzanego do 185 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmij formę, wsyp uprażone jabłka, a na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta. Wstaw ponownie szarlotkę do pieca i piecz przez 30 minut, aż wierzch się zarumieni.

 

Przed podaniem ciasto musi wystygnąć. Jeśli pokroisz ciepłą szarlotkę, jabłka wypłyną. Chcesz podać wypiek w wersji na ciepło? Na chwilę przed poczęstowaniem gości wstaw szarlotkę na 5 minut do mikrofali lub rozgrzanego piekarnika. Tyle wystarczy, aby smakowała jak świeżo wyjęta z pieca!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *