Porcja słodkości, czyli połączenie bloku czekoladowego i wafli

  • on 1 czerwca, 2021
  • Likes!

Blok czekoladowy stał się cukierniczym hitem, który doczekał się wielu wariantów. Jeśli masz ochotę na solidną porcję słodkości, warto przygotować ten deser w nieco odmiennej wersji. Co powiesz na to, aby bakalie zastąpić waflami tortowymi, które stanowią bazę do kajmaków? Poznaj sprawdzony przepis!

 

Czekolada jest jednym z tych składników, które zastosowanie znajdują w wielu wypiekach. Przykładem może być uwzględniający ciasto czekoladowe przepis. Wilgotne, rozpływające się w ustach, zachwyca każdego. Podobnie jest w przypadku bloku czekoladowego, który – jeśli bakalie zastąpisz połamanymi waflami – stanie się jeszcze większą przyjemnością dla podniebienia.

Przepis na blok czekoladowy z waflami tortowymi

Tajemnicą pysznego bloku czekoladowego jest przepis, ponieważ to odpowiednie proporcje odgrywają tutaj kluczową rolę. Zaś samo przygotowanie deseru z waflami jest bardzo proste, podobnie jak brownie. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami, by deser się udał.

 

Niezbędne składniki to:

  • ¾ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mleka pełnotłustego,
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 kostka masła,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 3 blaty wafli tortowych.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W garnku umieść masło, cukier, kakao i mleko. Podgrzewaj na najmniejszym ogniu – aż do połączenia się składników.
  2. Odstaw do delikatnego ostygnięcia.
  3. Stopniowo dodawaj mleko w proszku, energicznie mieszając łyżką lub rózgą.
  4. Mieszaj całość aż do uzyskania jednolitej masy.
  5. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Do masy dodaj pokruszone wafle tortowe, a następnie delikatnie wymieszaj.
  7. Masę przełóż do formy keksowej (o standardowych wymiarach) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  8. Powierzchnię wyrównaj.
  9. Formę wstaw do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc.

Gotowy blok czekoladowy można kroić w plastry, gdy tylko stężeje.

Porcje deseru możesz podawać „solo” albo też z dodatkami. Świetnie sprawdzą się gałki lodów waniliowych, kleksy z bitej śmietany.

Przygotowanie bloku czekoladowego – wskazówki

Zastanawiasz się, o czym musisz pamiętać podczas przygotowywania bloku czekoladowego? Oto kilka cennych porad.

  1. Użyj mleka w proszku – jeśli dodasz mleko granulowane, wówczas nie pozbędziesz się grudek.
  2. Możesz zmniejszyć ilość cukru – wszystko zależy od tego, jakie są Twoje upodobania i ile kakao dodasz.
  3. Pokruszone wafle dodawaj do lekko wystudzonej masy czekoladowej – w przeciwnym razie drobne kawałki mogą zmięknąć pod wpływem ciepła.
  4. Aby blok czekoladowy był bardziej chrupiący, do masy możesz dodać nie tylko wafle, ale również herbatniki.
  5. Przed podaniem bloku czekoladowego wyjmij go z lodówki na kilkanaście minut – dzięki temu uda Ci się pokroić deser w idealne plastry.

Blok czekoladowy to prawdziwa podróż do przeszłości – szczególnie dla tych osób, które wychowywały się w czasach PRL. Jeśli więc zależy Ci na powrocie do dzieciństwa, przygotuj ten deser. Niezależnie od tego, na jaki wariant się zdecydujesz, z pewnością zasmakuje każdemu!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *