Porzeczkowy mus czekoladowy

  • on 28 czerwca, 2021
  • Likes!

Czekolada smakuje doskonale w wielu formach, od klasycznych ciast, aż po musy, które podaje się z ozdobnych pucharkach. Komponuje się również świetnie z różnymi składnikami, w tym z owocami sezonowymi. Co powiesz na połączenie słodkiej czekolady z kwaśnymi porzeczkami?

 

Mus czekoladowy jest deserem bardzo uniwersalnym, który można jeść bez żadnych dodatków lub zastosować jako wypełnienie ciasta. Połączenie kwaśnych owoców ze słodką masą idealnie przełamuje smaki, tworząc deser idealny na każdą okazję. Zobacz, jak przygotować ten wyjątkowy mus we własnym domu!

Jak przygotować porzeczkowy mus czekoladowy?

Mus czekoladowy z porzeczkami można przygotować z wykorzystaniem bardzo podstawowych, ogólnodostępnych składników. Najlepiej zrobić go w sezonie letnim, gdy jest dostęp do świeżych owoców. W tym przypadku sprawdzą się zarówno porzeczki czerwone, jak i czarne. Można też połączyć oba rodzaje, w zależności od własnych preferencji.

Składniki na porzeczkowy mus czekoladowy:

  • 3 jajka,
  • 200 ml słodkiej śmietanki,
  • 180 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 200 g porzeczek,
  • 30 ml wody,
  • 15 g cukru (do porzeczek),
  • 30 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

 

Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połam czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw ją na chwilę do przestudzenia. Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Dodaj żółtka do rozpuszczonej czekolady, a następnie przelej ubitą śmietankę. Na koniec połącz masę z ubitymi białkami.

 

W rondelku umieść porzeczki, dodaj wodę i cukier. Gotuj do momentu uzyskania konsystencji dżemu. Ostudź przygotowaną masę i wyłóż nią dno pucharka. Na wierzchu umieść czekoladowy krem. Możesz także zastosować gotowy dżem porzeczkowy, jednak prawdopodobnie będzie on słodszy, niż ten przygotowany samodzielnie.

Jak podawać mus czekoladowy z porzeczkami?

Mus czekoladowy z dodatkiem porzeczek to doskonała propozycja dla osób, które kochają szybkie desery. Taką masę można umieścić w ozdobnym pucharku i udekorować w dowolny sposób. Idealnie sprawdzi się przykrycie czekoladowego musu bitą śmietaną, groszkami czekoladowymi czy wiórkami przygotowanymi poprzez starcie kilku kostek na tarce. Idealnie sprawdzą się też świeże porzeczki wysypane na wierzch deseru. Wówczas warto dopełnić całość listkiem mięty, który dopełni kontrastujący kolor owoców i nada musowi typowo letni charakter.

 

Doskonałym pomysłem jest też ciasto z musem czekoladowym. Wystarczy upiec klasyczny biszkopt, a następnie przekroić go na pół i wypełnić przygotowaną masą. Taki deser spisze się doskonale jako ciasto na ważne okazje, od urodzin, przez imieniny, aż po rocznicę ślubu. Odpowiednio udekorowany z powodzeniem zastąpi tort, szczególnie w sezonie letnim. Ciasto z wypełnieniem w postaci kremu czekoladowego z porzeczkami można podawać z gorzką kawą. Idealnie sprawdzi się też przekrojenie biszkoptu na trzy części i wyłożenie każdej z nich dżemem porzeczkowym lub kremem czekoladowym, nie mieszając całości. Wszystko zależy wyłącznie od Twojej wizji na przygotowanie takiego ciasta.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *