Uwielbiają je dzieci, kochają również dorośli. Jest banalne w przygotowaniu i nie kosztuje zbyt wiele. Staje się must have przyjęć urodzinowych oraz często stanowi jeden z punktów menu dobrych restauracji. Może być przygotowane z różnorodnymi składnikami, ale smakuje równie dobrze podane solo. Wypróbuj przepis na łatwe ciasto czekoladowe, a na stałe zagości także w Twoim domu.
Czekolada, jajka i mąka – tak brzmi w skrócie przepis na genialne i niezwykle łatwe ciasto czekoladowe. Do jego przyrządzenia nie potrzebujesz specjalistycznych sprzętów ani składników. Koniec z bieganiem po mieście i poszukiwaniami magicznego elementu. Prostota towarzysząca temu ciastu wyróżnia je na tle innych.
Nie takie zwykłe, ale nadal łatwe ciasto czekoladowe
Jeśli posiadasz podstawowe sprzęty kuchenne, masz wszystko czego potrzebujesz do sporządzenia tego wypieku. Jeszcze tylko zaopatrz się w konieczne produkty:
- 1 opakowanie czekolady mlecznej E.Wedel
- 100 gramów masła 82%
- 2 jajka rozmiar M
- 40 gramów drobnego cukru do wypieków
- 40 gramów mąki pszennej
Już niewiele dzieli Cię od rozkoszowania się wyjątkowym smakiem łatwego ciasta czekoladowego. Podążaj następującymi krokami:
- rozgrzej piekarnik do 200 stopni
- natłuść keksówkę i oprósz ją mąką
- przygotuj garnek z wrzącą wodą oraz szklaną miskę
- umieść miskę nad garnkiem i wrzuć do niej połamaną czekoladę
- mieszaj czekoladę aż do rozpuszczenia
- w osobnym naczyniu zmiksuj jajka z cukrem
- do jajecznej masy dodaj mąkę i ponownie zmiksuj
- roztop masło
- połącz czekoladę, masło i masę jajeczną
- przelej ciasto do przygotowanej wcześniej keksówki
- piecz 25 minut
Gotowe ciasto poznasz po zapachu oraz po tym, że wsadzona w nie wykałaczka wychodzi czysta i nie oblepiona ciastem. Wystudź wypiek.
Dekoracja
Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu mówił Antoine de Saint-Exupery w Małym Księciu. Jednak w przypadku ciasta, to twierdzenie się nie sprawdzi. Pierwsze wrażenie decyduje o tym, czy dane ciasto zostanie z chęcią zjedzone.
Dlatego warto poświęcić chwilę na dekorację łatwego ciasta czekoladowego. Do tego będziesz potrzebować:
- garnka
- opakowania śmietanki 30%
- opakowanie czekolady gorzkiej E. Wedel
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę wraz z cukrem zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Intensywnie mieszaj rózgą aż do połączenia się składników i uzyskania gładkiej i lśniącej polewy.
Następnie polej gotowe ciasto i pozostaw do zastygnięcia.
Do dekoracji możesz również użyć królewskiego lukru. Mimo, że łatwe, ciasto czekoladowe zasługuje na wyjątkowe podanie. Aby przygotować perfekcyjny lukier potrzebujesz:
- 1 białko z jajka
- 150 gram cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
Umieść wszystkie składniki w misie. Zamontuj mieszadła i na niskich obrotach zacznij miksować, aż do momentu uzyskania gładkiej struktury lukru.
Nie przyspieszaj tego procesu. Zbyt napowietrzony lukier da mało estetyczny efekt.
Łatwe ciasto czekoladowe dla dzieci
Jesteś mamą i poszukujesz pomysłów na zajęcia dla swojego dziecka? A może jesteś nauczycielem edukacji przedszkolnej i chcesz pokazać przedszkolakom jak robi się ciasto? Wykorzystaj przepis na łatwe ciasto czekoladowe a na pewno zdobędziesz nie tylko serca, ale i podniebienia dzieci.