Przepis na babkę z polewą z gorzkiej czekolady

  • on 7 lipca, 2020
  • Likes!
babka piaskowa

Babka jest ciastem, które na myśl przywołuje skojarzenia z Wielkanocą. Chociaż faktycznie właśnie w tym okresie zwykle pojawia się na stołach, wypiek można przygotować bez okazji. Wyjątkowy smak babki udekorowanej polewą z gorzkiej czekolady sprawia, że zechcesz ją degustować nawet codziennie. Poznaj sprawdzony przepis, który nigdy Cię nie zawiedzie.

Mocno czekoladowa, rozpływająca się w ustach – tak w skrócie można opisać babkę czekoladową, która zachwyci niejedno podniebienie. Niby prosta – bez żadnego kremu, dżemu, bakalii, ale to właśnie w prostocie tkwi jej sekret. Warto więc ją przygotować – szczególnie, że zajmuje to zaledwie chwilę.

Czekoladowa babka z polewą – składniki

Do przygotowania wypieku będziesz potrzebować następujących produktów:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 100 g drobnego cukru (może być odrobinę mniej)
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Polewę czekoladową przygotujesz z:

  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 50 g masła.

Babka z polewą z gorzkiej czekolady – wskazówki dotyczące wypieku

Przed przystąpieniem do pieczenia, wyjmij z lodówki wszystkie niezbędne składniki. Co dalej?

  • Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.
  • Czekoladę połam na kawałki i gotuj z mlekiem na małym ogniu – aż do rozpuszczenia.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem – do uzyskania puszystej i białej masy.
  • Dodaj jajka i ponownie miksuj przez kilka minut.
  • Powoli wlewaj rozpuszczoną czekoladę i miksuj do połączenia składników.
  • Dodaj suche składniki i wymieszaj – tylko do połączenia składników.
  • Dużą formę do babki wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę.
  • Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180o
  • Piecz przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Wyjmij do ostudzenia.

W międzyczasie warto przygotować polewę z gorzkiej czekolady. W tym celu:

  • czekoladę połam na mniejsze kawałki
  • w rondelku umieść masło i roztapiaj je na małym ogniu
  • zdejmij garnek z palnika i dodaj czekoladę
  • mieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy
  • odstaw do wystudzenia – im chłodniejsza masa, tym gęstsza polewa.

Polewą z gorzkiej czekolady polej wystudzoną babkę. Wierzch możesz dowolnie udekorować, np. płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi, pokruszonymi liofilizowanymi owocami, kolorowym pudrem owocowym itp. Możliwości jest wiele – wszystko zależy wyłącznie od Twojej weny i kreatywności.

Jak uniknąć zakalca – wskazówki

Chociaż babka z polewą z gorzkiej czekolady jest prosta w przygotowaniu, łatwo popełnić kilka podstawowych błędów. W efekcie narażasz się na ryzyko powstania zakalca. Możesz go uniknąć:

  • korzystając wyłącznie ze składników, które nabiorą temperatury pokojowej – należy je więc wcześniej wyjąć z lodówki
  • mieszając ciasto po dodaniu mąki tylko w jednym kierunku – wtedy nie dojdzie do przerwania włókien glutenowych.

Warto także zadbać o wysoką jakość produktów, np. prawdziwe masło, czekoladę gorzką z wysoką zawartością kakao.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *