Przepis na blok czekoladowy z dodatkiem pianek marshmallow

  • on 2 grudnia, 2020
  • Likes!

Kto nie lubi czekolady? Na szczególną uwagę zasługuje gorzki wariant, który sprawdza się idealnie jako ważny składnik ciast. Przygotowanie takich wypieków jest niezwykle proste, a ich smak – zapadający w pamięć. Co powiesz na blok czekoladowy z dodatkiem pianek marshmallow?

Blok czekoladowy nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie trwa zaledwie kilkadziesiąt minut. Takie ciasto sprawdzi się świetnie jako dodatek do kawy czy przekąska na tematyczne spotkania.

Jak zrobić blok czekoladowy z piankami marshallow?

Do przygotowania bloku czekoladowego z piankami marshmallow będziesz potrzebować kilku łatwo dostępnych składników. Taki deser nie wymaga pieczenia, dlatego przed zmieszaniem poszczególnych dodatków wystarczy przygotować formę keksową i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Składniki:

  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% lub czekolady gorzkiej 80% E.Wedel (w zależności, jak słodkie ciasta preferujesz),
  • 300 g mleka w proszku,
  • 200 g masła,
  • 150 ml wody,
  • 150 g cukru,
  • 100 g herbatników,
  • 100 g pianek marshmallow.

Sposób przygotowania:

Do garnka włóż masło, dosyp cukier i zalej mieszankę wodą. Następnie gotuj na małym ogniu aż do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Dodaj czekoladę połamaną na kawałki i mieszaj do czasu połączenia z masłem i cukrem. Zostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj niewielkie kawałki herbatników oraz pianki marshmallow. Jeśli chcesz, możesz przekroić je na pół lub wybrać słodycze w wersji mini. Zmieszaj pianki i herbatniki z przygotowaną masą czekoladową, a następnie dodaj mleko w proszku. Wymieszaj dokładnie w taki sposób, by dodatki rozłożyły się równomiernie w stosunku do ilości masy. Całość przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do lodówki na noc.

Ważne: nie dodawaj pianek do masy przed jej dokładnym wystygnięciem. Jeśli zrobisz to w momencie, gdy krem czekoladowy będzie gorący, słodycze rozpuszczą się całkowicie lub stracą swoje ,,piankowe” właściwości.

Wyłożenie blachy papierem do pieczenia pozwala na łatwiejsze wyjmowanie poszczególnych kawałków gotowego ciasta z formy. Produkt ten możesz zastąpić folią spożywczą lub innymi materiałami, które spiszą się tak samo dobrze w tej roli.

Czym ozdobić blok czekoladowy z piankami?

Przepis na blok czekoladowy z piankami marshmallow można modyfikować w dowolny sposób. Jeśli chcesz, dodaj na wierzch masy sezam, orzechy, rodzynki lub świeże owoce. To samo możesz zrobić również w przypadku wnętrza ciasta. W połączeniu z czekoladą idealnie sprawdzą się banany, wiśnie czy nawet żurawina.

Blok czekoladowy można z łatwością przygotować bez użycia piekarnika. Z tego powodu jest on bardzo szybką i niewymagającą propozycją, która spisze się doskonale podczas dowolnych spotkań. Jeśli tworzysz go z myślą o świętach czy okazjach takich, jak Halloween, udekoruj ciasto w sposób nawiązujący do konkretnej okoliczności. Możesz postawić na kolorowe pisaki lub gotowe ozdoby, które nadadzą deserowi nieco ciekawszy charakter.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *