Poznaj doskonały przepis na czekoladowe naleśniki!

  • on Wrzesień 12, 2019
  • Likes!

Naleśniki to świetny sposób na danie obiadowe, podwieczorek czy deser. Doskonałe ciasto o niepowtarzalnym smaku to tylko część sukcesu. Do tego dochodzi także dopasowane i ciekawe nadzienie, które sprawia, że całość prezentuje się doskonale. Poznaj jeden z przepisów na naleśniki z czekoladą.

 

Niezapomniane naleśniki kakaowe

 

Pierwszy (pyszny!) przepis, który przedstawiamy, jest dość niestandardowy. Przy czym skupiamy się tylko na przepisie na ciasto czekoladowe, a nie na nadzieniach. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 200 g mąki (czubata szklanka);
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 3 łyżki cukru;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 szklanki mleka;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki oleju;
  • aromat waniliowy lub cukier waniliowy.

 

Przygotowanie kakaowych naleśników

 

Suche składniki trzeba dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Następnie czas na jajka, olej i połowę ilości mleka. Przy tym warto pamiętać, że łatwiej jest rozmieszać ciasto, gdy jest ono gęstsze. Później można dodać do niego więcej mleka, by je rozcieńczyć. Na koniec wlewamy pozostałe mleko, ale tylko wówczas, gdy w cieście nie pojawiają się grudki. Następnie pozostaje tylko roztrzepać masę i gotowe.

 

Naleśniki czekoladowe z niestandardowej mąki

 

Drugi z przepisów, który przygotowaliśmy, jest wyjątkowy, bo do jego wykonania potrzeba innej mąki niż zwykle. Ale wciąż kakaowe naleśniki wychodzą wyśmienicie, a przy tym ciekawiej. Do przygotowania tego dania potrzebujesz:

  • 1 szklanka mąki gryczanej;
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej;
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 3,5 szklanki mleka kokosowego;
  • 100 ml oleju do smażenia;
  • 120 ml kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

 

Przygotowanie naleśników z różnych rodzajów mąki

 

Znów mieszamy wszystkie składniki razem, ale tym razem zaczynamy od trzech rodzajów mąki. Dalej wlewamy mleko i kakao, a następnie wyrabiamy ciasto. Najlepiej robić to szpatułką sylikonową, by pozbyć się grudek. Całość po wszystkim odstawiamy na 15 minut, by ciasto odpoczęło. Kakaowe naleśniki gotowe.

 

Przepyszne naleśniki z czekoladą

 

Czas na jeszcze inny przepis, który może przypaść do gustu łasuchom nie tylko naleśników, ale i pełnej czekolady. Dlaczego? O tym przekonasz się, już studiując listę potrzebnych produktów. Cały pomysł pochodzi z chęci dogodzenia łakomczuchom.

  • 150 g mąki pszennej – niepełna szklanka;
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 3 średnie jajka;
  • szklanka mleka – 250 ml;
  • 50 g masła;
  • 100 g gorzkiej czekolady klasycznej E.Wedel;
  • 2 łyżki cukru.

 

Przygotowanie naleśników z czekoladą

 

To nieco inny wariant niż poprzednie. Tym razem więc masło trzeba umieścić w rondlu i rozpuścić, a do niego dodać pokruszoną czekoladę i całość mieszać. Należy doprowadzić do rozpuszczenia czekolady, ale nie do jej zagotowania.

 

Następnie do miski trzeba wbić jajka oraz cukier. Roztrzepać składniki i wlać czekoladę. Całość delikatnie, ale zdecydowanie wymieszać. Teraz już tylko delikatnie i partiami, cały czas mieszając, dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i gotowe. Ciasto na naleśniki z prawdziwą czekoladą. Smacznego!

 

 

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *