Przepis na czekoladowy sernik na zimno z galaretką truskawkową

  • on 25 grudnia, 2019
  • Likes!

Czekoladowy sernik na zimno z galaretką truskawkową to jedno z tych ciast, które nie wymagają pieczenia. Można je przygotować błyskawicznie w prosty sposób. Serniki na zimno świetnie nadają się do podania bliskim bądź gościom o każdej porze roku. Dziś przedstawiamy sprawdzony przepis na ten wspaniały, prosty i klasyczny deser!

Czekoladowy sernik na zimno: Jak przygotować spód ciasta?

Założeniem sernika na zimno jest brak pieczenia, dlatego aby wykonać spód ciasta, skorzystamy z gotowego rozwiązania. Bardzo często używa się do tego celu biszkoptów, jednak w tym konkretnym przepisie, gdy chodzi o czekoladowy sernik na zimno, znacznie lepiej sprawdzą się kruche ciastka z czekoladową nutką. My w naszym serniku zastosowaliśmy Amerykanki Klasyczne z kawałkami czekolady E.Wedel i zdecydowanie nie żałujemy swojego wyboru. Jedno opakowanie w zupełności wystarczy, aby powstał wspaniały spód do ciasta. Ciasteczka należy pokruszyć, w czym pomocny będzie melakser, ale wystarczy także zwykła miska i tłuczek. Rozdrobnioną kruszonkę mieszamy z około 50 g masła i dokładnie przyklepujemy na spodzie tortownicy, aby stworzyć równą powierzchnię.

Czekoladowy sernik na zimno: Jak zrobić Idealną masę serową?

Na fundamencie z kruchych ciasteczek spocznie najważniejsza część tego wspaniałego ciasta, czyli masa czekoladowa. Do jej przygotowania niezbędny będzie kilogram gładkiego mielonego sera. W tej roli powinien sprawdzić się także dobrej jakości twarogowy sernik z wiaderka. Najważniejsze, by był pozbawiony grudek. Aby stworzyć idealny czekoladowy sernik na zimno z galaretką truskawkową, należy wykorzystać jeszcze pół szklanki cukru, 2 tabliczki czekolady, takie jak czekolada mleczna E.Wedel, 2 łyżki żelatyny spożywczej i 1/3 szklanki mleka.

Twaróg należy wymieszać z cukrem, a czekoladę umieścić w misce i roztopić w kąpieli wodnej. Następnie oba składniki mieszamy dodając mniejszymi porcjami ser do roztopionej czekolady. Niezbędny jest ciągłe mieszanie masy, dopóki nie stanie się gładka. W przeciwnym razie pojawią grudki. Żelatynę należy natomiast zalać zagotowany mlekiem i odczekać kilka minut, aż napęcznieje. Później łączymy ją z masą serową i dokładnie mieszamy. Masa powinna powoli tężeć, dlatego należy jak najszybciej umieścić ją na spodzie złożonym z kruszonych ciasteczek i masła, a gdy tylko przestygnie, wstawić do lodówki.

Jak szybko czekoladowy sernik na zimno z galaretką truskawkową będzie gotowy?

Po upływie dwóch godzin możemy zająć się już ostatnią warstwą sernika. Do takich proporcji masy serowej i ciasta najlepiej zastosować dwa opakowania galaretki truskawkowej. Opcjonalnie możemy także na masie serowej umieścić świeże truskawki, zwłaszcza jeśli ciasto przygotowujemy w czerwcu lub lipcu. Przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu galaretkę należy wylać na masę serową w momencie, gdy wciąż ma ona płynną postać. Kiedy galaretka lekko przestygnie, ciasto warto z powrotem umieścić w lodówce i odczekać kilka godzin, dopóki wszystkie warstwy odpowiednio nie zesztywnieją. Po 3-5 godzinach przepyszny czekoladowy sernik na zimno z galaretką truskawkową nadaje się już do podania gościom lub bliskim.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *