Przepis na doskonałą polewę z białej czekolady

  • on 1 czerwca, 2020
  • Likes!
polewa z białej czekolady

Szukasz pomysłu na coś niebanalnego? Chciałabyś udekorować swoje ciasto w inny sposób niż dotychczas? A może po prostu znudził Ci się smak gorzkiej czekolady i potrzebujesz jej zamiennika? Z pomocą nadchodzi biała czekolada – słodka, delikatna i bardzo uniwersalna. Poznaj przepis na idealną polewę z tej słodkości!

 

Pasuje na każdą okazję – do dekoracji pierniczków, mazurka, babeczek czy zwykłego biszkoptu. Polewa z białej czekolady rewelacyjnie zastępuje lukier. Świetnie się łączy także z owocami – nie tylko letnimi truskawkami i malinami, ale także gruszką i bananem. A co powiesz na lody z polewą z białej czekolady? Brzmi rewelacyjnie, prawda? Tak naprawdę nie ma deseru, do którego ta polewa nie pasuje!

 

Przepis na idealną polewę czekoladową

Do przyrządzenia polewy, która nie będzie się rozwarstwiać ani nie zrobi się grudkowata, potrzebujesz dobrej jakości białej czekolady. Wybieranie tańszych zamienników nie jest dobrym rozwiązaniem – zmarnujesz nie tylko składniki, ale także swój czas i nerwy.

 

Składniki na pyszną polewę z białej czekolady:

  • 1 i 1/2 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 70 gramów masła 82%,
  • 4 łyżki mleka 3,2%,
  • 140 gramów cukru pudru.

 

Przygotuj garnek z wodą i metalową miskę. Pokrój drobno tabliczki białej czekolady. Wlej mleko do miski, dodaj masło i mleko. Poczekaj, aż masa nabierze temperatury i czekolada zacznie się topić. Wtedy zacznij mieszać, dopóki składniki się nie połączą. Nie dopuść do wrzenia masy czekoladowej – jeśli do niego dojdzie, polewa się zwarzy i będzie trzeba wszystko wyrzucić.

 

Do rozpuszczonej czekolady dodaj cukier puder i zacznij miksować, aż uzyskasz kremową i jednolitą polewę. Jeśli chcesz udekorować swój wypiek, zrób to wtedy, gdy polewa jest lekko ciepła. Im chłodniejsza masa, tym bardziej sztywna i mniej plastyczna.

 

Przepis na polewę z białej czekolady dla początkujących kucharzy

Rozpoczynasz swoją przygodę z pieczeniem? Chcesz wypróbować niezawodne receptury? W takiej sytuacji sięgnij po sprawdzony przepis na idealną polewę z białej czekolady, której nie da się zepsuć! Przygotowana w ten sposób masa jest dość gęsta, dlatego będzie pasować np. do muffinek czy sernika.

 

Składniki na gęstą i pyszną polewę z białej czekolady:

  • 2 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 1 serek mascarpone (250 gramów).

 

Metalową miskę umieść nad garnkiem z wrzącą wodą. Wsyp do niej połamaną czekoladę. Kiedy się rozpuści, zdejmij miskę znad garnka i poczekaj aż wystygnie. Pamiętaj – jeśli czekolada będzie zbyt gorąca, polewa się zwarzy! Następnie dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Możesz sobie pomóc małą trzepaczką lub blenderem.

 

Po połączeniu się składników wylej półpłynną masę na schłodzone ciasto. Wypiek z polewą z białej czekolady należy przechowywać w lodówce, dzięki temu będzie ona sztywna i nie rozleje się po ukrojeniu.

 

Jak widzisz, przygotowanie polewy z białej czekolady nie jest trudne. Wystarczy dokładnie trzymać się przepisu, a na pewno wszystko się uda!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *