Przepis na fit blok czekoladowy z pistacjami

  • on 26 października, 2020
  • Likes!
piernik czekoladowy

Dzieciństwo to beztroski czas pełen zabawy i radości.  Chciałbyś wrócić choć na chwilę do tych pięknych lat? To możliwe! Wystarczy, że przygotujesz deser, który często robiła Twoja babcia lub mama, ale w nowej, odmienionej wersji. Fit blok czekoladowy z pistacjami to nowoczesna odsłona przysmaku sprzed kilkudziesięciu lat. Sprawdź, jak go stworzyć, a z pewnością się nie zawiedziesz!

Podstawowym składnikiem tradycyjnego bloku czekoladowego jest mleko w proszku, ale w przepisie na jego wersję fit nie znajdziesz tego składnika. W tej recepturze wykorzystano składniki, które pomogą Ci utrzymać linię, a do tego zapewnią maksimum przyjemności i przywołają wspomnienia. Jesteś ciekawy tego, jak przygotować fit blok czekoladowy? Przepis jest bardzo prosty. Sprawdź!

Jak zrobić fit blok czekoladowy z pistacjami?

Zanim przystąpisz do wykonywania tego deseru, wyjmij małą keksówkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i posmaruj olejem kokosowym. Gotową formę wstaw do lodówki, aby się schłodziła.

Składniki:

  • 200 g czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 60 g mleczka kokosowego,
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • 60 g masła orzechowego,
  • 60 g nerkowców,
  • 1 i ⅓ łyżeczki erytrolu,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • szczypta soli,
  • do dekoracji: bardzo pokruszone nerkowce.

Wykonanie:

Pistacje pokrój na kawałki. Czekoladę posiekaj, a następnie rozpuść w garnku lub mikrofali. Kiedy będzie płynna, dodaj erytrol i wymieszaj. Następnie dodaj masło orzechowe, mleczko kokosowe oraz syrop i pistacje.

Całość dobrze wymieszaj, a następnie przelej wszystko do wcześniej przygotowanej, schłodzonej foremki. Wierzch posyp pokruszonymi nerkowcami i lekko przyciśnij. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Masa będzie gotowa, gdy stwardnieje.

Blok czekoladowy podziel na plastry i podaj na stół. Masz trudności z pokrojeniem deseru? Przed wykonaniem tego zadania rozgrzej nóż, np. trzymając go przez kilka minut we wrzącej wodzie.

Jeśli chcesz urozmaicić smak dania, możesz dodać bakalie, inne orzechy lub herbatniki. Dobrym pomysłem jest także ułożenie ciasteczek na dnie i bokach foremki. Dzięki temu deser będzie bardzo ładnie prezentować się na stole podczas przyjęcia urodzinowego lub rodzinnej uroczystości.

Fit blok czekoladowy z pistacjami jako czekoladki na prezent

Szukasz pomysłu na dobry prezent dla ukochanej osoby? Dobrym rozwiązaniem są własnoręcznie wykonane czekoladki – od serca dla serca.

Jeśli chcesz przygotować coś wyjątkowego, wypróbuj ten przepis blok czekoladowy w lekko odmienionej wersji. Zamiast keksówki wybierz silikonowe foremki na lód. Posmaruj każdą olejem kokosowym, a następnie włóż do nich masę czekoladową. Na wierzch możesz położyć całe lub pokruszone pistacje. Wyrównaj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie każdą z nich zawiń w celofan, zawiąż wstążeczką i dodaj karteczkę z życzeniami. Pamiętaj o tym, żeby taki deser przechowywać w lodówce i wyciągnąć go przed samym wręczeniem ukochanej osobie. Takie czekoladki to wspaniały upominek na urodziny lub podziękowanie.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *