Przepis na puszyste muffinki czekoladowe

  • on 21 maja, 2020
  • Likes!
muffinki czekoladowe

Na przyjęciach i kinderbalach najlepiej sprawdzają się małe przekąski, które można pochłonąć w kilka minut. W menu imprez niezmiennie górują wszelkiego rodzaju muffiny.  Przybyły do Polski zza oceanu i uświetniają swoim smakiem każde wydarzenie. A dzięki temu, że można ozdobić je w dowolny sposób, zawsze idealnie pasują do wystroju. Poznaj przepis na puszyste muffinki czekoladowe, które podbiją podniebienia najbardziej zagorzałych przeciwników domowych wypieków.

Lekko wilgotne, mocno czekoladowe, mogą być z nadzieniem lub chrupkimi dodatkami. Rzadko zdarza się, że wyjdzie zakalec, a ich przygotowanie jest dziennie proste, tak, że radzą sobie z nim już kilkulatki. Kup silikonowe foremki na muffinki i spraw, że goście będą prosić o dokładki.

Perfekcyjne muffinki czekoladowe

Na wykonanie 18 puszystych babeczek potrzebujesz kilku, powszechnie dostępnych produktów.

Składniki suche:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 400 gramów mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki mokre:

  • 200 gramów rozpuszczonego masła 82%
  • 3 jajka
  • 220 ml mleka

Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej wszystkie suche składniki i wymieszaj. Następnie w drugiej misce umieść jajka z mlekiem i zmiksuj aż do ich połączenia.

Kolejno połącz zawartości obu misek. Delikatnie zamieszaj. Potem, cały czas mieszając, małym strumieniem zacznij dodawać masło.

Kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, dodaj wcześniej pokrojone w małe kawałeczki czekolady. Kilkoma zdecydowanymi ruchami połącz wszystko.

Do wcześniej przygotowanych papilotek nałóż po czubatej łyżce ciasta. Przygotowane muffiny wstaw do pieca, rozgrzanego do 190 stopni, na 20 minut.

Udany wypiek poznasz po chrupiącej skórce u góry muffinek oraz po teście suchego patyczka.

Co może pójść nie tak?

W każdym przepisie może być taki moment, że ciasto się nie uda.

Jeśli zdecydowałeś się zamienić masło na olej, dodaj go trochę mniej. Olej ma inną objętość, przez co upieczone muffiny czekoladowe będą wyczuwalnie tłuste. Nie jest to przyjemne.

Zadbaj o dobrą ilość mąki. Zbyt zbite ciasto może spowodować, że powstanie zakalec.

Nie mieszaj mocno łyżką w różnych kierunkach. Nadmierne napowietrzanie ciasta mu nie służy przez co potem mogą być trudności z dokładnym wypieczeniem.

Nie zaglądaj zbyt często do pieca. Nagłe zmiany temperatury sprawią, że czekoladowe muffiny zapadną się i powstanie mało estetyczny dołek.

Dekoracja kluczem do sukcesu

Muffiny czekoladowe w sprytny sposób możesz zamienić w dekorację stołu. Choć same w sobie smakują wyśmienicie, ich wygląd pozostawia wiele do życzenia. Dlatego wykorzystaj kilka pomysłów, a Twoje czekoladowe muffinki przyciągną uwagę.

  • Bita śmietana

Uwielbiana przez dzieci. Możesz samodzielnie ubić schłodzoną śmietanę 30%, wykorzystać gotowe mieszanki w proszku lub kupić bitą śmietanę z atomizerem.

Samodzielnie przygotowaną śmietanę umieść w worku z odciętym rogiem. Naciskając na zawartość z łatwością stworzysz fantastyczną dekorację.

  • Polewa z białej czekolady

Czy czekolada pasuje do czekolady? Zdecydowanie tak.

Rozpuść w kąpieli wodnej tabliczkę białej czekolady E. Wedel. Następnie łyżką polewaj muffinki tworząc na nich fantazyjne wzorki. Odstaw do zastygnięcia i ciesz się przepięknymi wypiekami na Twoim stole.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *