Jeśli sernik na zimno, to tylko z galaretką i truskawkami? Czas wyjść poza utarte schematy i dać się ponieść cukierniczej wyobraźni. Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, owoce zastąp czekoladową nutą. Co powiesz na sernik na zimno z musem? Poznaj sprawdzony przepis i spróbuj swoich sił jako cukiernik.
Sernik na zimno możesz przygotować z różnych bazowych składników, np. serków homogenizowanych, mielonego twarogu, a nawet… serka mascarpone. Poniżej znajdziesz recepturę w pierwszym wariancie, ponieważ jest najprostszy i najszybszy. Na wierzchu – zamiast truskawek zatopionych w galaretce pojawi się mus czekoladowy. Puszysty i lekki niczym pianka – natychmiast rozpływa się w ustach.
Składniki na sernik na zimno z musem czekoladowym
Do przygotowania deseru podawanego na zimno będziesz potrzebować następujących składników:
- 200 g ciastek zbożowych
- 50 g masła
- 4 opakowania serka homogenizowanego (po 200 g każdy)
- 2 galaretki przezroczyste
- 400 ml wrzącej wody
Produkty potrzebne na mus czekoladowy to:
- 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
- 100 g masła
- 200 ml kremówki 30%
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 3 żółtka.
Przygotowanie sernika na zimno – krok po kroku
Samo przygotowanie sernika na zimno jest szybkie i proste. Czas wydłuża oczekiwanie na stężenie – deser musi przeleżeć w lodówce, aby żelatyna związała całą masę serową.
- Galaretki rozpuść w gorącej wodzie – zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Możesz użyć nieco mniej wody.
- Ciastka zmiel w malakserze i dodaj do nich roztopione masło. Wymieszaj i wyłóż masą dno tortownicy pokryte papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
- W dużej misce umieść serki homogenizowane i wlej przestudzoną galaretkę. Wymieszaj delikatnie, np. łyżką. Odstaw do delikatnego zgęstnienia.
- Lekko stężałą masę serową wylej na schłodzony spód i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
- W metalowej misce umieść część cukru, kakao, żółtka i kremówkę. Naczynie umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Składniki mieszaj aż do połączenia – masa powinna zgęstnieć i przyklejać się do łyżki.
- Miskę zdejmij z garnka, dodaj masło pokrojone w kostkę i czekoladę połamaną na kawałki. Mieszaj składniki aż do dokładnego połączenia.
- Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę – tak, aby była lśniąca.
- Pianę połącz z masą czekoladową w kilku partiach.
- Mus wyłóż na schłodzony sernik i ponownie wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Jak podawać sernik na zimno z czekoladową nutą?
Jak to bywa w świecie cukiernictwa, sernik na zimno smakuje wyśmienicie bez żadnych dodatków. Aby jednak urozmaicić jego smak, możesz pokusić się o serwowanie deseru z dodatkiem bitej śmietany lub frużeliny owocowej, np. malinowej, wiśniowej.
Sernik na zimno z czekoladową nutą to doskonała propozycja na każdą okazję. Warto jednak zaplanować taki deser wcześniej, ponieważ potrzeba co najmniej kilku godzin na jego podanie.