Przepis na sernik na zimno z czekoladową nutą

  • on 7 lipca, 2020
  • Likes!
sernik na zimno z czekoladową nutą

Jeśli sernik na zimno, to tylko z galaretką i truskawkami? Czas wyjść poza utarte schematy i dać się ponieść cukierniczej wyobraźni. Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, owoce zastąp czekoladową nutą. Co powiesz na sernik na zimno z musem? Poznaj sprawdzony przepis i spróbuj swoich sił jako cukiernik.

Sernik na zimno możesz przygotować z różnych bazowych składników, np. serków homogenizowanych, mielonego twarogu, a nawet… serka mascarpone. Poniżej znajdziesz recepturę w pierwszym wariancie, ponieważ jest najprostszy i najszybszy. Na wierzchu – zamiast truskawek zatopionych w galaretce pojawi się mus czekoladowy. Puszysty i lekki niczym pianka – natychmiast rozpływa się w ustach.

Składniki na sernik na zimno z musem czekoladowym

Do przygotowania deseru podawanego na zimno będziesz potrzebować następujących składników:

  • 200 g ciastek zbożowych
  • 50 g masła
  • 4 opakowania serka homogenizowanego (po 200 g każdy)
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 400 ml wrzącej wody

Produkty potrzebne na mus czekoladowy to:

  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 100 g masła
  • 200 ml kremówki 30%
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka.

Przygotowanie sernika na zimno – krok po kroku

Samo przygotowanie sernika na zimno jest szybkie i proste. Czas wydłuża oczekiwanie na stężenie – deser musi przeleżeć w lodówce, aby żelatyna związała całą masę serową.

  • Galaretki rozpuść w gorącej wodzie – zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Możesz użyć nieco mniej wody.
  • Ciastka zmiel w malakserze i dodaj do nich roztopione masło. Wymieszaj i wyłóż masą dno tortownicy pokryte papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
  • W dużej misce umieść serki homogenizowane i wlej przestudzoną galaretkę. Wymieszaj delikatnie, np. łyżką. Odstaw do delikatnego zgęstnienia.
  • Lekko stężałą masę serową wylej na schłodzony spód i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • W metalowej misce umieść część cukru, kakao, żółtka i kremówkę. Naczynie umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Składniki mieszaj aż do połączenia – masa powinna zgęstnieć i przyklejać się do łyżki.
  • Miskę zdejmij z garnka, dodaj masło pokrojone w kostkę i czekoladę połamaną na kawałki. Mieszaj składniki aż do dokładnego połączenia.
  • Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę – tak, aby była lśniąca.
  • Pianę połącz z masą czekoladową w kilku partiach.
  • Mus wyłóż na schłodzony sernik i ponownie wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

Jak podawać sernik na zimno z czekoladową nutą?

Jak to bywa w świecie cukiernictwa, sernik na zimno smakuje wyśmienicie bez żadnych dodatków. Aby jednak urozmaicić jego smak, możesz pokusić się o serwowanie deseru z dodatkiem bitej śmietany lub frużeliny owocowej, np. malinowej, wiśniowej.

Sernik na zimno z czekoladową nutą to doskonała propozycja na każdą okazję. Warto jednak zaplanować taki deser wcześniej, ponieważ potrzeba co najmniej kilku godzin na jego podanie.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *