Przepis na szybkie ciastka z kawałkami czekolady

  • on 22 lipca, 2020
  • Likes!
Ciasteczka

Masz ochotę na coś słodkiego i chrupiącego? A może właśnie przyszli do Ciebie goście z niezapowiedzianą wizytą, a Ty nie masz czym ich poczęstować? Szybkie ciastka z kawałkami czekolady to świetny deser na taką okazję! Małe, na jeden kęs, perfekcyjnie pasują do kawy i lodów, a do tego przygotowuje się je bardzo szybko! Sprawdź ten przepis, a na pewno na stałe zagości w Twoim menu!

 

Te ciasteczka po upieczeniu są bardzo chrupkie, jednak wystarczy, że kilka godzin spędzą w zamkniętym pudełku, a nabiorą miękkości i delikatności. Kawałki czekolady razem z cudownie pachnącą wanilią stanowią połączenie doskonałe. Nawet nie próbuj się im oprzeć – nie warto!

 

Składniki na szybkie ciastka z kawałkami czekolady

Są szybkie, bo przygotowuje się je nawet w 10 minut. W piekarniku muszą spędzić kolejne 10 minut. Dowiedz się czego potrzebujesz do zrobienia szybkich ciastek z kawałkami czekolady!

 

Składniki:

  • 200 g masła z minimum 82% tłuszczu,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • ⅔ łyżeczki sody oczyszczonej.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Jak przygotować szybkie ciastka z kawałkami czekolady?

Jeśli chcesz, żeby Twój dom napełnił się aromatem wanilii i mlecznej czekolady to ten przepis jest dla Ciebie. Idealna przekąska jest na wyciągnięcie ręki! Na początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Przygotowanie:

  • Masło i cukier umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą, maślaną masę.
  • Czekoladę pokrój bardzo drobno, na małe kawałeczki.
  • Dodaj jajka i wanilię do maślanej masy, a następnie zmiksuj składniki.
  • Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i sól przesiej do naczynia z ciastem.
  • Dodaj także pokrojoną czekoladę.
  • Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej kuli.
  • Przygotuj blachę – wyłóż ją dokładnie papierem do pieczenia. Możesz posmarować jej powierzchnię masłem, aby papier się przykleił.
  • Zwilż ręce. Nabierz łyżką ciasto i uformuj z niego kulkę.
  • Połóż kulkę ciasta na blasze i spłaszcz grzbietem dłoni. Zrób tak z całym pozostałym ciastem.
  • Piecz 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza aż ciasteczka się zarumienią.

Szybkie ciasteczka z kawałkami czekolady na każdą okazję

Sięgnij po ten przepis, jeśli potrzebujesz smacznej przekąski do pracy lub szkoły. Rewelacyjnie sprawdzą się także podczas uroczystości rodzinnych czy kinderbali – dzieci bardzo lubią proste i smaczne słodycze.

Możesz je także podarować komuś na prezent. Wystarczy, że zapakujesz ciasteczka w ozdobną torebkę lub celofan, dodasz wstążkę i bilecik. To prawdziwy podarunek „od serca”.

Jak udekorować ciastka z kawałkami czekolady?

Chcesz urozmaicić nieco wygląd ciasteczek z czekoladą? Zdecyduj się na kremową polewę czekoladową. Do jej przygotowania potrzebujesz 1 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.

Pokrój czekoladę i rozpuść ją w mikrofali lub kąpieli wodnej. Ułóż ciastka na kratce, a następnie polej je ciepłą masą i pozostaw do zastygnięcia. Jeśli chcesz, żeby czekolada szybko stężała – włóż ciastka do lodówki. Smacznego!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/babeczki-czekoladowe-z-kawalkami-czekolady-i-nadzieniem-dyniowym/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *