Przepis na tort czekoladowo-miętowy

  • on Wrzesień 8, 2019
  • Likes!

Wyśmienite połączenie czekolady – słodkiej i gorzkiej – oraz orzeźwiającej mięty. To dość znane i zawsze inspirujące połączenie. Ale czy w torcie? To jeden z najbardziej nietypowych przepisów, który pozwala przygotować ciasto inne niż wszystkie. Jesteśmy przekonani, że takiego tortu jeszcze nie jadłeś.

 

Podstawowe składniki na tort czekoladowo-miętowy

 

Nietypowy smaki i nieoczywiste połączenie. Choć mięta z czekoladą jest znana, to niewiele osób odważyłoby się umieścić oba smaki w torcie. Mamy jednak dla Ciebie taki przepis, dzięki któremu stworzysz to kulinarne arcydzieło. Sprawdź, co przygotować na tort czekoladowo-miętowy.

1. Biszkopt czekoladowy

  • 4 jajka, rozmiar L;
  • 120 g cukru;
  • 110 g mąki pszennej;
  • 20 g mączki ziemniaczanej;
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 60 g roztopionego masła, wystudzonego;
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki whisky (opcjonalnie)

    2. Napar miętowy

  • 300 ml wody;
  • 4 saszetki herbaty miętowej;
  • 150 g cukru.

    3. Mus czekoladowo-miętowy

  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel;
  • 200 g czekoladek z nadzieniem miętowym;
  • 4 żółtka jaj, rozmiar L;
  • 600 ml śmietanki UHT 30%;
  • 50 ml naparu miętowego;
  • 10 g żelatyny namoczonej w 30 ml wody.

    4. Dekoracja

  • 100 g czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel;
  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel;
  • listki świeżej mięty, umyte.

 

Przygotowanie tortu czekoladowo-miętowego – biszkopt i masa

 

Przygotowanie tortu czekoladowo-miętowego zacznij od biszkoptu. Jajka ubij na puszystą masę, pod koniec ubijania dodaj cukier. Do masy przesiej mąkę wraz z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość wymieszaj, ale delikatnie. Dodaj płynne masło i opcjonalnie whisky do smaku. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz w temperaturze 170 stopni przez około pół godziny (jeśli nie masz termoobiegu, ustaw temperaturę na 180 stopni). Odstaw do ostudzenia ciasta.

Napar miętowy przygotowujesz poprzez zaparzenie mięty i trzymanie jej pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie jest gotowy. Czas przejść od musu. Czekoladę mleczną wraz z czekoladkami pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtka ubij, zalewając je stopniowo 50 ml naparu miętowego, przygotowanego wcześniej. Teraz ubij śmietankę i do rozpuszczonej czekolady dodawaj powoli i naprzemiennie żółta i śmietankę. Następnie namocz żelatynę i rozpuść oraz dodaj do masy. Całość mocno i energicznie wymieszaj.

 

Przygotowanie tortu – składanie i dekoracja

 

Czas na złożenie wszystkiego, co przygotowałeś. Do wykonania tortu czekoladowo-miętowego przygotuj biszkopt. Odkrój mu górę i wyrównaj. Następnie podziel na trzy równe części o grubości około 1 cm. Dolną warstwę włóż do tortownicy i skrop wystudzonym naparem miętowym. Potem dodaj krem czekoladowy. Następnie kolejna warstwa biszkoptu i kolejny krem. Gotowy tort odstaw do lodówki na około 2 godziny.

 

W tym czasie czekolady połam i wrzuć do osobnych miseczek. Nie rozpuszczaj ich razem. Dopiero gdy będą chłodne, ale wciąż niestałe, wylej na folię do okładania zeszytów i podręczników. Zrób to bardzo cienko. Odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia. Z mleczną postąp tak samo, tylko na koniec poucinaj fragmenty masy na wiórki. Nimi ozdób górę tortu, a boki połamaną, ciemną czekoladą. Na górze zwieńcz wszystko listkami mięty.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *