Przed Tobą przepis na coś pysznego i bardzo oryginalnego. Chcesz zaskoczyć najbliższych, a może podać na stół coś nowego? Co powiesz na połączenie warzyw i… białej czekolady? To dość nieoczywista kompozycja, którą rzadko spotyka się w polskiej kuchni. Mimo to, jest równie pyszna co tradycyjne dania. Przekonaj się już dziś, jak smakuje warzywny krem z białą czekoladą!
Wytrawny smak warzyw i słodycz czekolady – to musi się udać! A tajemnica drzemie w… kremie – aromatycznym i bardzo gęstym. Zadbaj o to, żeby dobrze go przygotować, a na pewno nie pożałujesz. Sprawdź, czego potrzebujesz.
Składniki na warzywny krem z białą czekoladą
Do zrobienia tego dania będziesz potrzebować przede wszystkim godziny spokoju. Przygotuj średniej wielkości garnek, nóż i deskę do krojenia. Do dzieła!
Składniki:
- 3 marchewki,
- 1,5 dyni hokkaido,
- 1 cebula,
- ¾ l bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 3 łyżki mleka kokosowego z puszki,
- 1,5 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
- olej rzepakowy,
- 100 g orzechów laskowych.
Jak przygotować krem z czekoladą?
Nie musisz być zawodowym kucharzem, żeby przygotować to danie. Z powodzeniem zrobisz je razem z dziećmi – one uwielbiają gotować razem z dorosłymi!
Przygotowanie:
- Obierz warzywa – marchewkę, dynię i cebulę, a następnie pokrój je w drobną kostkę.
- Rozgrzej głęboką patelnię i wlej na nią olej. Kiedy będzie gorący, dodaj cebulę i krótko podsmażaj. Po chwili dodaj pozostałe warzywa i smaż aż do zarumienia.
- Do zarumienionych warzyw dodaj gorący bulion. Przykryj zawartość i gotuj przez 20 minut.
- Warzywa są miękkie? Świetnie! Przelej zupę do kielicha blendera i miksuj ją do uzyskania gładkiego kremu.
- Czekoladę pokrój na małe kawałki. W garnku zagotuj wodę, nad nim umieść metalową miskę. Do naczynia wsyp pokrojoną czekoladę. Gdy będzie się rozpuszczać – Ty zacznij mieszać. Nie dopuść do wrzenia.
- Do ciepłej i rozpuszczonej czekolady dodaj mleczko kokosowe i szybko wymieszaj, żeby pozbyć się grudek, a składniki się połączyły.
- Zblendowaną zupę przelej z kielicha blendera do garnka. Następnie dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę z mleczkiem kokosowym. Zamieszaj i zagotuj zupę.
- Na suchej patelni połóż orzechy laskowe. Włącz naczynie i praż zawartość, aż poczujesz intensywny, orzechowy zapach.
- Zupę podawaj na głębokim talerzu z odrobiną mleka kokosowego i pokrojonymi, prażonymi orzechami laskowymi.
Jak obrać dynię hokkaido?
Czy wiesz, że dynia hokkaido nie wymaga obierania? Ma jedną z najbardziej delikatnych skórek. Jednak do zupy warto ją obrać, aby później w kremie nie było żadnych twardych kawałków.
Dynia nie jest popularnym warzywem – głównie ze względu na to, że trudno się ją obiera. Istnieje jednak sposób na to, żeby szybko i prosto pozbyć się skórki z dyni.
Weź warzywo i ostrym nożem przekrój je na pół. Następnie łyżką wyjmij ze środka pestki. Przełóż je do osobnej miski, umyj, a potem wysusz – to świetna przekąska! Wydrążoną dynię połóż skórką do góry. Odkrój końce dyni z obu stron. Weź obieraczkę do warzyw i następnie za jej pomocą zacznij delikatnie ściągać skórę. Gotowe! Potem przygotuj aromatyczną zupę bez obaw o obecność twardych kawałków.
Krem z warzyw z czekoladą to świetna propozycja na jesienny wieczór. Przygotuj i przekonaj się o tym!
Sprawdź również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/krem-z-bialych-warzyw-z-orzechami-i-biala-czekolada-ewedel/