Przepis na warzywny krem z białą czekoladą

  • on 22 lipca, 2020
  • Likes!
Biała Czekolada

Przed Tobą przepis na coś pysznego i bardzo oryginalnego. Chcesz zaskoczyć najbliższych, a może podać na stół coś nowego? Co powiesz na połączenie warzyw i… białej czekolady? To dość nieoczywista kompozycja, którą rzadko spotyka się w polskiej kuchni. Mimo to, jest równie pyszna co tradycyjne dania. Przekonaj się już dziś, jak smakuje warzywny krem z białą czekoladą!

 

Wytrawny smak warzyw i słodycz czekolady – to musi się udać! A tajemnica drzemie w… kremie – aromatycznym i bardzo gęstym. Zadbaj o to, żeby dobrze go przygotować, a na pewno nie pożałujesz. Sprawdź, czego potrzebujesz.

Składniki na warzywny krem z białą czekoladą

Do zrobienia tego dania będziesz potrzebować przede wszystkim godziny spokoju. Przygotuj średniej wielkości garnek, nóż i deskę do krojenia. Do dzieła!

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 1,5 dyni hokkaido,
  • 1 cebula,
  • ¾ l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 3 łyżki mleka kokosowego z puszki,
  • 1,5 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • olej rzepakowy,
  • 100 g orzechów laskowych.

Jak przygotować krem z czekoladą?

Nie musisz być zawodowym kucharzem, żeby przygotować to danie. Z powodzeniem zrobisz je razem z dziećmi – one uwielbiają gotować razem z dorosłymi!

 

Przygotowanie:

  1. Obierz warzywa – marchewkę, dynię i cebulę, a następnie pokrój je w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej głęboką patelnię i wlej na nią olej. Kiedy będzie gorący, dodaj cebulę i krótko podsmażaj. Po chwili dodaj pozostałe warzywa i smaż aż do zarumienia.
  3. Do zarumienionych warzyw dodaj gorący bulion. Przykryj zawartość i gotuj przez 20 minut.
  4. Warzywa są miękkie? Świetnie! Przelej zupę do kielicha blendera i miksuj ją do uzyskania gładkiego kremu.
  5. Czekoladę pokrój na małe kawałki. W garnku zagotuj wodę, nad nim umieść metalową miskę. Do naczynia wsyp pokrojoną czekoladę. Gdy będzie się rozpuszczać – Ty zacznij mieszać. Nie dopuść do wrzenia.
  6. Do ciepłej i rozpuszczonej czekolady dodaj mleczko kokosowe i szybko wymieszaj, żeby pozbyć się grudek, a składniki się połączyły.
  7. Zblendowaną zupę przelej z kielicha blendera do garnka. Następnie dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę z mleczkiem kokosowym. Zamieszaj i zagotuj zupę.
  8. Na suchej patelni połóż orzechy laskowe. Włącz naczynie i praż zawartość, aż poczujesz intensywny, orzechowy zapach.
  9. Zupę podawaj na głębokim talerzu z odrobiną mleka kokosowego i pokrojonymi, prażonymi orzechami laskowymi.

 

Jak obrać dynię hokkaido?

Czy wiesz, że dynia hokkaido nie wymaga obierania? Ma jedną z najbardziej delikatnych skórek. Jednak do zupy warto ją obrać, aby później w kremie nie było żadnych twardych kawałków.

 

Dynia nie jest popularnym warzywem – głównie ze względu na to, że trudno się ją obiera. Istnieje jednak sposób na to, żeby szybko i prosto pozbyć się skórki z dyni.

Weź warzywo i ostrym nożem przekrój je na pół. Następnie łyżką wyjmij ze środka pestki. Przełóż je do osobnej miski, umyj, a potem wysusz – to świetna przekąska! Wydrążoną dynię połóż skórką do góry. Odkrój końce dyni z obu stron. Weź obieraczkę do warzyw i następnie za jej pomocą zacznij delikatnie ściągać skórę. Gotowe! Potem przygotuj aromatyczną zupę bez obaw o obecność twardych kawałków.

 

Krem z warzyw z czekoladą to świetna propozycja na jesienny wieczór. Przygotuj i przekonaj się o tym!

Sprawdź również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/krem-z-bialych-warzyw-z-orzechami-i-biala-czekolada-ewedel/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *