Przeszłość vs. teraźniejszość, czyli starcie kultowych przepisów z obecnymi klasykami

  • on 10 marca, 2021
  • Likes!
Ciasto brownie

Kultowe desery, takie jak blok czekolady, które są przygotowywane przez babcie według starych, tradycyjnych receptur, są wciąż bardzo popularne i często goszczą na polskich stołach. Jednak nie mniejszą sympatią cieszą się nowoczesne, obecne klasyki, takie jak brownie, które zachwyca gości swoim miękkim wnętrzem i delikatną, chrupiącą skórką. Czas dowiedzieć się, który z deserów jest lepszy!

 

Koniec z kłótniami przy rodzinnym stole o to, który deser jest lepszy – babciny blok czekoladowy czy współczesne brownie. Sprawdź te dwa przepisy i przekonaj się sam, który z nich smakuje lepiej!

 

Receptura na tradycyjny blok czekoladowy

Do wykonania tego deseru potrzebujesz dużego garnka z grubym dnem oraz foremki keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Składniki:

  • 200 g masła 82%,
  • 450 g mleka pełnego w proszku,
  • 110 ml wody,
  • 150 g cukru, np. trzcinowego,
  • 8 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 400 g herbatników.

 

Przygotowanie:

Do garnka wlej masło oraz wodę. Podgrzewaj do momentu, aż składniki się połączą. Następnie dodaj cukier i mieszaj, aby całkowicie się rozpuścił. Do maślanej masy przesiej kakao i wszystko szybko połącz. Odstaw do wystygnięcia. W tym czasie weź herbatniki i połam na drobne kawałki.

Do lekko ciepłego, czekoladowego kremu dodawaj porcjami mleko w proszku i cały czas mieszaj. Pod koniec wsyp herbatniki i połącz wszystko w gładką masę. Tak zrobioną czekoladę przełóż do przygotowanej keksówki. Wygładź powierzchnię deseru i włóż go do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie blok czekoladowy można podawać na stół.

 

Przepis na mocno czekoladowe brownie

Rozgrzej piekarnik do 180℃. Przygotuj także dwie miski oraz formę wypełnioną papierem do pieczenia.

 

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru trzcinowego,
  • 70 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 3 g soli,
  • 175 g oleju roślinnego,
  • 5 jajek,
  • 10 g ekstraktu z wanilii,
  • opcjonalnie: orzechy lub kawałki czekolady gorzkiej 80% E.Wedel.

 

Przygotowanie:

Do jednej miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól, a na koniec dodaj cukier. Wymieszaj składniki, aby się połączyły. Do drugiego naczynia wlej olej i wbij jajka. Roztrzep składniki za pomocą widelca. Następnie powoli przelej mokrą masę do suchej części i delikatnie wymieszaj całość sztućcem. W cieście mogą pozostać grudki, jednak nie może być widać surowego ciasta.

Postaraj się nie napowietrzyć masy zbyt mocno, ponieważ istnieje ryzyko, że zamiast pysznego brownie otrzymasz idealny zakalec. Na koniec dodaj orzechy lub drobno pokrojoną czekoladę. Tak przygotowane ciasto przelej do formy i piecz przez 30-40 minut. Możesz w międzyczasie sprawdzać stan upieczenia, wbijając w brownie patyk. Kiedy będzie suchy, ciasto będzie gotowe.

Rada: Pamiętaj, aby nie wydłużać nadmiernie czasu pieczenia, ponieważ wypiek bardzo szybko wysycha. Przed pokrojeniem odczekaj ok. 15 minut.

 

Brownie wyróżnia się mocno czekoladową, mokrą i aksamitną konsystencją. Rozpłynie się w ustach subtelnie muskając kubki smakowe i sprawi, że z rozkoszy nieśmiało przymkniesz powieki. Z kolei blok czekoladowy to deser, który rozpływa się w ciepłych dłoniach i zaprasza do łakomego całowania końców palców i zlizywania z nich słodkiej, kremowej masy. Doskonale komponuje się z lodami i zmieni zwykły wieczór w niezwykłą chwilę pełną przyjemności.

 

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że wybór lepszego deseru będzie niemożliwy. A samo testowanie będzie niezwykle rozkoszne. Sprawdź sam!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *