Pyszne babeczki z białą czekoladą i malinami

  • on 22 lipca, 2020
  • Likes!
Babeczka z białą czekoladą

Szukasz czegoś pysznego i sprawdzonego na imprezę? Przed Tobą rewelacyjne babeczki z białą czekoladą i malinami! Co wyróżnia ten deser? Bardzo szybko znika ze stołu – niezależnie od tego, ile babeczek przygotujesz. Wilgotne w środku, z słodką nutą czekolady i kwaśnym smakiem malin – sięgnij po ten przepis, a rodzina i przyjaciele na pewno będą zachwyceni. Sprawdź już teraz.

 

Wszyscy uwielbiają lato za mnóstwo świeżych owoców. Truskawki, maliny, jagody – na samą myśl cieknie Ci ślinka? Połącz je ze słodką czekoladą, a na pewno się nie zawiedziesz. Przed Tobą prosty przepis na babeczki, z którym poradzi sobie nawet przedszkolak. Nie czekaj – za niecałą godzinę będziesz mieć deser do kawy!

Babeczki z białą czekoladą i malinami – jak zrobić?

Zainteresowany przepisem? Przygotuj dwie misy i formę na babeczki. Możesz sięgnąć także po silikonowe formy – łatwiej z nich wyjąć upieczone ciasto.

Składniki:

  • ¾ szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • ¾ szklanki oleju roślinnego o łagodnym smaku, np. słonecznikowy,
  • 1,5 szklanki mleka 3,2%,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 300 gramów świeżych malin,
  • 1,5 tabliczki czekolady białej E.Wedel.

Najlepiej, gdy wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej.

 

Przygotowanie babeczek z białą czekoladą i malinami

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę z papilotkami lub silikonowe foremki. Zadbaj o to, żeby wszystkie składniki były „pod ręką”.

  1. Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj cukier.
  2. Czekoladę pokrój na drobne kawałeczki.
  3. Umyj maliny i pozostaw do wyschnięcia.
  4. Do drugiej miski wlej mleko, olej i wbij jajka. Połącz zawartość trzepaczką.
  5. Wlej mokre składniki do suchych i starannie wymieszaj. Postaraj się tak wymieszać, aby nie pozostały żadne grudki surowego ciasta.
  6. Do miski z ciastem na babeczki dodaj drobno pokrojoną czekoladę i połowę malin. Wymieszaj wszystko kilkoma ruchami łyżki, tak żeby maliny się nie rozpadły.
  7. Nałóż ciasto na wysokość ¾ papilotek. Następnie do każdej babeczki wsadź na wierzch 3-4 maliny.
  8. Piecz babeczki przez 25-30 minut na 180 stopniach Celsjusza do uzyskania złotego koloru.

To, czy babeczki są gotowe, możesz sprawdzić poprzez wykonanie testu “suchego patyczka”. Weź wykałaczkę lub patyk do szaszłyków i wetknij w babeczkę. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć. Gdy wyciągniesz suchy patyczek, to oznacza, że wypiek się udał i jest gotowy!

  1. Studź babeczki na kratce, a następnie przechowuj w zamknięciu lub pod przykryciem.

Jak podawać babeczki z białą czekoladą i malinami?

Możesz podać wypiek solo – bez żadnych dodatków. Maliny na wierzchu pięknie kontrastują z jasnym ciastem. Jednak, jeśli szukasz pomysłu na efektowną dekorację, to zdecyduj się na pyszną polewę czekoladową. Do jej przygotowania wystarczy Ci  tabliczka czekolady białej E.Wedel.

 

Pokrusz czekoladę na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wymieszaj na gładki sos i dokładnie polej babeczki. Pozostaw ciasto do wystygnięcia.

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/czekoladowe-chmurki-z-bita-smietana-i-owocami-przepis/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *