Szukasz czegoś pysznego i sprawdzonego na imprezę? Przed Tobą rewelacyjne babeczki z białą czekoladą i malinami! Co wyróżnia ten deser? Bardzo szybko znika ze stołu – niezależnie od tego, ile babeczek przygotujesz. Wilgotne w środku, z słodką nutą czekolady i kwaśnym smakiem malin – sięgnij po ten przepis, a rodzina i przyjaciele na pewno będą zachwyceni. Sprawdź już teraz.
Wszyscy uwielbiają lato za mnóstwo świeżych owoców. Truskawki, maliny, jagody – na samą myśl cieknie Ci ślinka? Połącz je ze słodką czekoladą, a na pewno się nie zawiedziesz. Przed Tobą prosty przepis na babeczki, z którym poradzi sobie nawet przedszkolak. Nie czekaj – za niecałą godzinę będziesz mieć deser do kawy!
Babeczki z białą czekoladą i malinami – jak zrobić?
Zainteresowany przepisem? Przygotuj dwie misy i formę na babeczki. Możesz sięgnąć także po silikonowe formy – łatwiej z nich wyjąć upieczone ciasto.
Składniki:
- ¾ szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- ¾ szklanki oleju roślinnego o łagodnym smaku, np. słonecznikowy,
- 1,5 szklanki mleka 3,2%,
- 2 jajka rozmiar M,
- 300 gramów świeżych malin,
- 1,5 tabliczki czekolady białej E.Wedel.
Najlepiej, gdy wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie babeczek z białą czekoladą i malinami
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę z papilotkami lub silikonowe foremki. Zadbaj o to, żeby wszystkie składniki były „pod ręką”.
- Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj cukier.
- Czekoladę pokrój na drobne kawałeczki.
- Umyj maliny i pozostaw do wyschnięcia.
- Do drugiej miski wlej mleko, olej i wbij jajka. Połącz zawartość trzepaczką.
- Wlej mokre składniki do suchych i starannie wymieszaj. Postaraj się tak wymieszać, aby nie pozostały żadne grudki surowego ciasta.
- Do miski z ciastem na babeczki dodaj drobno pokrojoną czekoladę i połowę malin. Wymieszaj wszystko kilkoma ruchami łyżki, tak żeby maliny się nie rozpadły.
- Nałóż ciasto na wysokość ¾ papilotek. Następnie do każdej babeczki wsadź na wierzch 3-4 maliny.
- Piecz babeczki przez 25-30 minut na 180 stopniach Celsjusza do uzyskania złotego koloru.
To, czy babeczki są gotowe, możesz sprawdzić poprzez wykonanie testu “suchego patyczka”. Weź wykałaczkę lub patyk do szaszłyków i wetknij w babeczkę. Ostrożnie, żeby się nie poparzyć. Gdy wyciągniesz suchy patyczek, to oznacza, że wypiek się udał i jest gotowy!
- Studź babeczki na kratce, a następnie przechowuj w zamknięciu lub pod przykryciem.
Jak podawać babeczki z białą czekoladą i malinami?
Możesz podać wypiek solo – bez żadnych dodatków. Maliny na wierzchu pięknie kontrastują z jasnym ciastem. Jednak, jeśli szukasz pomysłu na efektowną dekorację, to zdecyduj się na pyszną polewę czekoladową. Do jej przygotowania wystarczy Ci tabliczka czekolady białej E.Wedel.
Pokrusz czekoladę na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wymieszaj na gładki sos i dokładnie polej babeczki. Pozostaw ciasto do wystygnięcia.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/czekoladowe-chmurki-z-bita-smietana-i-owocami-przepis/