Pyszne gofry czekoladowe – propozycje podania

  • on 27 sierpnia, 2020
  • Likes!
Waffles

Gofry – pyszne, chrupkie, lekkie jak chmurka. To idealna propozycja na śniadanie, przekąskę do pracy czy kolację. Niezmiennie kojarzą się z beztroskim, wakacyjnym czasem. Uwielbiają je wszyscy, już od najmłodszych lat. Tym razem zamiast klasycznej wersji, przed Tobą gofry czekoladowe. Nie wiesz, z czym je podać? Zebraliśmy najlepsze pomysły i przedstawiliśmy je poniżej. Poznaj je!

 

Gofry można podawać na wiele sposobów. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i oczekiwań. Choć niektórzy zestawiają je z wytrawnymi dodatkami, to jednak te przekąski smakują najlepiej na słodko. Wybierz którąś z naszych opcji i podaj gofry na dziecięcym przyjęciu lub rodzinnym spotkaniu, a goście na pewno będą zachwyceni poczęstunkiem!

 

  1. Gofry czekoladowe z sezonowymi owocami i polewą czekoladową

Gofry najlepiej smakują z sezonowymi owocami, pełnymi soków i smaków. Zimą sięgnij po jabłka – duszone lub smażone z dodatkiem aromatycznego cynamonu i cukru trzcinowego. Latem wybierz świeże truskawki, jagody, maliny i wiśnie! Możesz przygotować z nich pyszny dżem, mus lub po prostu podać na surowo. Dobrym wyborem są także… pomarańcze. W lecie pełne są słodyczy i hiszpańskiego słońca. Nie zapominaj o bananach – nie ma innego owocu, który tak dobrze komponowałby się z czekoladą.

Ach… czekolada. Kiedy mowa o owocach, to nie sposób o niej nie wspomnieć. Jej słodycz idealnie uzupełnia nieco kwaśny i świeży smak pozostałych dodatków. Jednak nie wystarczy ją pokruszyć czy zetrzeć. Najlepiej, jeśli przygotujesz z niej sos!

 

Składniki na sos czekoladowy do owoców:

  • 150 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 130 ml mleka,
  • 1,5 łyżki śmietanki kremówki 30%,
  • 25 g cukru,
  • 20 g masła.

 

Masło i czekoladę pokrój w drobną kostkę. Czekoladę wsyp do metalowej miski i umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Poczekaj, aż zawartość naczynia się rozpuści i dokładnie wymieszaj.

Do garnka z grubym dnem wlej mleko, cukier i śmietankę. Podgrzewaj, aż płyn zacznie wrzeć, ale nie gotuj. Do wrzącego mleka wlej rozpuszczoną czekoladę i szybko zamieszaj. Po kilku minutach zdejmij z ognia, dodaj masło i energicznie wymieszaj trzepaczką, aż powstanie gładki i lśniący sos.

Aby upewnić się, że nie pozostały żadne grudki, przelej płyn przez drobne sitko do sosjerki. Sos podawaj ciepły.

 

  1. Czekoladowa bita śmietana z powidłami

Chcesz w oryginalny sposób podać czekoladowe gofry? Połącz je z pysznymi i kwaśnymi… powidłami śliwkowymi. Najlepiej, jeśli będą domowej roboty, przygotowane w staropolski sposób. Do tego nie może zabraknąć puszystej bitej śmietany czekoladowej, która doskonale zrównoważy mocny smak śliwek.

 

Składniki na czekoladową bitą śmietanę do gofrów czekoladowych:

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 120 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Śmietankę umieść w garnku i podgrzej. Następnie gorącą kremówkę wlej na czekoladę i mieszaj, aż składniki się połączą. Jeśli nadal widzisz kawałki czekolady, sięgnij po blender i wszystko dokładnie zmiksuj.

Następnie schłodź produkt i wstaw do lodówki minimum na 12 godzin. Przed ubijaniem produkty muszą być maksymalnie schłodzone. Po upływie kilkunastu godzin zacznij ubijać śmietankę. Może to trochę potrwać ze względu na obecność czekolady, ale nie zniechęcaj się. Po kilku minutach zobaczysz zmianę konsystencji. Gdy będzie przypominać delikatną chmurkę, to znak, że jest gotowa.

 

Na gofry nałóż warstwę powideł śliwkowych, a następnie na górę wyej duży kleks z bitej śmietany. Dzieci będą zachwycone!

 

Smacznego!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/gofry-czekoladowe-z-sosem-karmelowym/

 

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *