O czym marzysz w spokojny, jesienny wieczór? Co mogłoby sprawić, że zapomnisz na chwilę o codziennych trudnościach? Chcesz się rozgrzać, po długim czasie spędzonym na zewnątrz? A może szukasz pomysłu na coś, co poprawi nastrój i zapobiegnie jesiennej chandrze? Czekolada z chilli i cynamonem to doskonała propozycja na wieczór dla każdego, kto lubi wyraziste smaki. Sprawdź!
Istnieje wiele przepisów na rozgrzewające napoje. Ta czekolada do picia wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Pikantne chilli doskonale uzupełnia mocny i ostry smak cynamonu, a słodycz czekolady rewelacyjnie równoważy wszystkie smaki i sprawia, że nikt nie może poprzestać na jednym łyku. Dowiedz się, jak przygotować aromatyczną i rozgrzewającą czekoladę z chilli i cynamonem.
Jak zrobić rozgrzewającą czekoladę z chili i cynamonem?
Przygotuj duże kubki z grubej porcelany, aby długo trzymały ciepło.
Składniki:
- 300 ml mleka 3,2%,
- 6 łyżek śmietanki kremówki 30%,
- 1,5 łyżki cukru,
- ⅓ mielonego chilli,
- ⅓ mielonego cynamonu,
- 100 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
Wykonanie:
Czekoladę pokrój na drobne kawałki. W rondlu umieść mleko oraz cukier i zacznij podgrzewać. W tym czasie zahartuj śmietankę, tzn. kilka łyżek ciepłego mleka wlej do kremówki i mocno zamieszaj. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj do mleka zahartowaną śmietankę oraz przyprawy.
Następnie do gorącego płynu wsyp pokrojoną czekoladę i mieszaj, dopóki się nie rozpuści i nie połączy z pozostałymi składnikami. Zadbaj o to, żeby nie było żadnych grudek.
Jeśli będziesz mieć trudności z rozpuszczeniem czekolady, sięgnij po trzepaczkę lub mikser i wszystko szybko zmiksuj. Gotuj masę przez kilka minut, aż uzyskasz gładki, kremowy napój. Tak przygotowany płyn wlej do kubków.
Pamiętaj o tym, żeby nie gotować czekolady zbyt długo, aby składniki się nie spaliły.
Jak podawać rozgrzewającą czekoladę z chilli i cynamonem?
Chcesz podać czekoladę na „babskim” spotkaniu? A może szukasz deseru na wspólny wieczór we dwoje? Czekolada z chilli i cynamonem to świetny pomysł, ale aby wzmocnić smak przypraw, dodaj do płynu kieliszek czekoladowego likieru. Alkohol dodatkowo zintensyfikuje doznania i sprawi, że pewnością poprawią Wam się humory.
Oprócz tego zadbaj o to, żeby ładnie podać czekoladę. W końcu najważniejsze jest pierwsze wrażenie. W tym celu sięgnij po:
- 1 opakowanie pianek,
- 300 ml śmietanki kremówki,
- 100 g czekolady mlecznej E.Wedel.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki, a następnie umieść w rondelku. Dodaj do niej 50 ml śmietanki kremówki i podgrzewaj wszystko na małej mocy palnika, do momentu masa aż się rozpuści. Kiedy będzie płynna, połącz składniki za pomocą trzepaczki, aby uzyskać aksamitny sos.
Pozostałą śmietankę kremówkę schłodź, a następnie wlej do szklanej miski i ubij całość na puszystą, bitą śmietanę.
Na gorącą czekoladę nałóż porcję bitej śmietany, a następnie na wierzch połóż garść pianek. Pod wpływem gorącego napoju nabiorą one aksamitnej konsystencji, a do tego będą rewelacyjnie wyglądać. Całość polej sosem czekoladowym. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Rozgrzewającą czekoladę do picia serwuj w towarzystwie czekoladowego brownie albo kruchych ciasteczek.
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/