Sernik wiedeński z polewą z gorzkiej czekolady i orzechami

  • on 7 lipca, 2020
  • Likes!
Sernik wiedeński z polewą z gorzkiej czekolady

Mimo wielu nowoczesnych przepisów na serniki, większość osób nie rezygnuje z tradycyjnych receptur. Nie ma bowiem nic lepszego niż klasyczny sernik wiedeński – puszysty, kremowy, rozpływający się w ustach. Wzbogacony polewą z gorzkiej czekolady i orzechami, stanowi prawdziwą cukierniczą poezję. Poznaj sprawdzony przepis i przekonaj się, że tradycja nie ma sobie równych.

Kto powiedział, że sernik wiedeński z polewą czekoladową i orzechami przygotowuje się wyłącznie na święta? Jeśli masz ochotę, możesz przyrządzić go bez okazji – szczególnie, że pieczenie wcale nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu.

Sernik wiedeński z polewą – niezbędne składniki

Sernika wiedeńskiego nie przygotujesz ze składników, które na 100% będziesz mieć w lodówce. Dlatego wizyta w sklepie na pewno Cię nie ominie.

Na masę serową potrzebujesz:

  • 1 kg sera półtłustego zmielonego co najmniej dwukrotnie
  • 200 g prawdziwego masła
  • 6 jajek klasy L
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka bułki tartej.

Produkty niezbędne do przygotowania polewy czekoladowej to:

  • 100 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 50 g masła
  • 50 g mleka 3,2%
  • garść orzechów, np. laskowych, włoskich.

Przygotowanie sernika wiedeńskiego – krok po kroku

Sernik wiedeński wcale nie wymaga żadnego doświadczenia cukierniczego. Jeśli tylko będziesz postępować zgodnie z instrukcją, wypiek z pewnością się uda.

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą masę. Dodaj żółtka i wymieszaj.
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, skórkę z cytryny. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Łyżka po łyżce dodawaj zmielony ser i delikatnie mieszaj przez krótki czas.
  • Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 200oC (grzanie: góra-dół).
  • Masę przelej do formy i delikatnie wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 60 minut.
  • Po upływie tego czasu wyłącz urządzenie i sernik studź w piekarniku – z uchylonymi drzwiczkami.

W czasie, gdy sernik będzie stygł, przygotuj polewę czekoladową. Cała procedura sprowadza się do zaledwie kilku kroków:

  • w rondelku umieść masło i mleko; podgrzewaj na małym palniku aż masło się rozpuści
  • zdejmij z palnika i dodaj połamaną czekoladę – poczekaj aż sama się rozpuści i wymieszaj.

Gdy sernik będzie już ostudzony, udekoruj wierzch polewą czekoladową – równomiernie na całej powierzchni. Na koniec posyp pokruszonymi orzechami.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?

Największą trudnością przy pieczeniu sernika jest jego opadnięcie. Niekiedy zdarza się tak, że ciasto pięknie wyrasta i nagle… gwałtownie się zapada.

Można temu zapobiec:

  • jak najkrócej mieszaj masę serową, aby jej nadmiernie nie napowietrzyć
  • w trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.

Smak sernika wiedeńskiego jest nie do opisania – szczególnie z dodatkiem polewy czekoladowej. Przekonaj się o tym, przygotowując wypiek przy najbliższej okazji.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *