Sernikobrownie z dodatkiem truskawek

  • on 30 sierpnia, 2021
  • Likes!
sernik czekoladowy

Nie ma lepszego połączenia niż pyszny sernik na bazie czekoladowego brownie, ozdobiony wykwintnymi truskawkami w czekoladzie. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci! Deser bardzo prosty w przygotowaniu, a zachwyca od pierwszego do ostatniego kawałka.

Klasyczny sernik zna każdy. Ale Ty możesz przełamać schematy i kremową, idealną konsystencję masy serowej umieścić na mocno wilgotnym czekoladowym spodzie. Szybkie ciasto czekoladowe przygotujesz w zaledwie kilka minut, masę sernikową również, więc całość zrobienia tego deseru nie zajmie Ci więcej niż godzinę! Jest to idealne ciasto, ponieważ ma charakterystyczną, zbitą teksturę brownie i kremową konsystencję sernika oraz intensywny smak czekolady, który łączy się ze słodkością truskawek.

Przepis na sernikobrownie z dodatkiem truskawek

Składniki potrzebne do przygotowania warstwy brownie:

  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1 ½ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Składniki potrzebne do przygotowania warstwy sernikowej:

  • ½ kg mielonego białego sera (może być serek śmietankowy w wiaderku),
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Dodatkowo:

  • ½ kg truskawek,
  • 1 tabliczka czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.

Jak przygotować sernikobrownie z truskawkami?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180oC stopni. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i odstaw na bok.
  2. W dużej misce przygotuj ciasto na brownie. Masło ucieraj mikserem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, mieszaj, aż składniki się dobrze połączą.
  3. Wsyp mąkę, sól i kakao w proszku. Mieszaj, aż składniki w pełni się połączą, a mieszanina będzie gładka.
  4. Wlej do przygotowanej wcześniej blaszki do pieczenia.
  5. Piecz przez około 12-15 minut, aż wierzch brownie dobrze się upiecze.

W czasie, gdy brownie jest w piekarniku – przygotuj masę sernikową:

  1. W średniej wielkości misce ubij ser na kremową konsystencję.
  2. Dodaj cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Mieszaj mikserem na wysokich obrotach, aż konsystencja będzie gładka i kremowa, bez grudek.
  3. Nałóż masę sernikową na podpieczone brownie i ostrożnie wygładź najlepiej silikonową szpatułką. Jeśli naciśniesz na ciasto zbyt mocno, masa może wsiąknąć do środka.
  4. Gdy warstwa sernika zostanie wygładzona, włóż blachę do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.

Pozostaw brownie do ostygnięcia na blacie przez około 20 minut, a następnie przystąp do dekorowania. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Umyte i obrane z szypułek truskawki w całości maczaj w czekoladzie i układaj na masie sernikowej. Ciasto włóż do lodówki i pozostaw w niej na około 2-3 godziny przed krojeniem. Podawaj schłodzone i ciesz się smakiem doskonałego sernikobrownie z dodatkiem truskawek!

Dobra rada: jeśli nie masz świeżych truskawek, możesz użyć także mrożonych owoców. Wówczas zrób z nich mus z żelatyną, rozłóż na masie sernikowej, a następnie polej w zygzaki rozpuszczoną czekoladą.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *