Słodko- słone brownie

  • on 11 maja, 2021
  • Likes!
sernik z czekolada

Jeśli lubisz niebanalne połączenia smakowe, to na pewno skusisz się na czekoladowe ciasto, w którym słodycz jest przełamana delikatną, słoną nutą smakową. Mimo że przygotowanie takiego brownie jest banalnie łatwe, to znajdzie się ono na liście Twoich ulubionych smakołyków. Jeżeli masz zamiar sprawić sobie słodką przyjemność, nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni, to skorzystaj z naszego przepisu i szybko upiecz ciasto jak z cukierni!

 

Brownie to propozycja dla największych fanów czekolady – w tym przysmaku na pierwszy plan wysuwa się jej wyrazisty, intensywny smak. Ciasto zachwyca także swoją puszystością, a ponadto doskonale smakuje zarówno wtedy, kiedy jest ciepłe – tuż po wyciągnięciu z piekarnika, jak i już po ostygnięciu. Dlatego przygotuj niezbędne składniki i upiecz ten łatwy, a zarazem pyszny deser na każdą okazję!

 

Przepis na słodko-słone brownie – lista niezbędnych składników

To ciasto czekoladowe przygotujesz z produktów, które prawdopodobnie znajdują się w Twojej kuchennej szafce. Pamiętaj, że sekret udanego brownie tkwi w czekoladzie – użyj takiej, która ma dużą zawartość kakao, a Twój wypiek będzie miał piękny, ciemnobrązowy odcień, aromatyczny zapach, a przede wszystkim smak, któremu nie można się oprzeć.

 

Do przygotowania słodko-słonego brownie potrzebujesz:

  • 400 g masła,
  • 170 g mąki,
  • 350 g cukru białego,
  • 350 g cukru brązowego,
  • 6 dużych jaj,
  • 160 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej,
  • dużej blachy do pieczenia (najlepiej o wymiarach około 40×25).

 

Jeśli chcesz, aby smak słony jeszcze bardziej wyróżniał się na tle słodyczy, przygotuj 100 g solonych orzeszków ziemnych.

 

Jak upiec słodko-słone brownie – instrukcja krok po kroku

Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, ustaw piekarnik na temperaturę 180°C, a formę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie:

  • w garnku z grubym dnem rozpuść czekoladę i masło – podgrzewaj je na małym ogniu,
  • oddziel żółtka od białek,
  • do żółtek dodaj cukier (biały i brązowy) i przy pomocy miksera utrzyj składniki na gładką masę,
  • do powstałej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę i masło,
  • mąkę przesiej z solą morską,
  • połącz ze sobą składniki mokre (rozpuszczoną czekoladę, cukier, żółtka) i suche (mąkę z solą),
  • białka ubij na sztywną, błyszczącą pianę – jeśli chcesz ułatwić sobie to zadanie, dodaj do nich szczyptę soli,
  • pianę z białek delikatnie wmieszaj w czekoladową masę,
  • jeśli chcesz użyć orzeszków, to drobno je posiekaj i dodaj do ciasta tuż przed pieczeniem,
  • masę przelej do formy i włóż brownie do piekarnika na około 40-45 minut.

 

Po tym czasie, zanim wyciągniesz brownie z piecyka, sprawdź, czy jest gotowe, wykorzystując do tego cienki drewniany patyczek – nakłuj nim ciasto i oceń, czy nie przykleja się ono do jego powierzchni.

Jeśli nie możesz doczekać się degustacji, to podaj ten słodko-słony wypiek na ciepło – na przykład w towarzystwie bitej śmietany. To wyjątkowe brownie na pewno przypadnie do gustu wielbicielom, takich czekoladowych rarytasów jak wyśmienity blok czekoladowy. Przepis na nie jest szybki, łatwy, a sam wypiek smaczny i efektowny.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *