Smoothie czekoladowo-owocowe, idealne na letnie upały

  • on 22 lipca, 2020
  • Likes!
Czekoladowe Smoothie

Latem każdy szuka sposobów na schłodzenie się. A czy może być coś lepszego od smoothie? Gęste, mocno owocowe i zimne… idealne na letnie upały! Ogromną zaletą smoothie jest to, że do jego wykonania potrzebujesz kilku sezonowych owoców, takich jak truskawki, jagody, maliny, cytrusy, arbuz, melon – zdecyduj, na co masz ochotę! A co powiesz na połączenie smoothie ze smakiem czekolady? Sprawdź!

Słodki i kremowy smak czekolady z orzeźwiającymi owocami? Nie ma lepszego zestawu na lato! Zwłaszcza, że to bardzo pyszny deser, który zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko mocnego blendera, który dokładnie zmiksuje owoce na aksamitne smoothie. Poznaj składniki!

Jak zrobić smoothie czekoladowo-owocowe?

Prawdziwe smoothie jest lekkie i pełne smaku. Doskonale orzeźwia i może zastąpić posiłek, np. drugie śniadanie. W łatwy sposób zabierzesz je do pracy, na uczelnię czy spakujesz dziecku do szkoły. Do jego wykonania potrzebujesz ok. 15 minut. To bardzo niewiele za tak dużo przyjemności.

Składniki na czekoladowo-owocowe smoothie:

  • 2 sztuki mango,
  • 1,5 banana,
  • sok z 2 pomarańczy,
  • ½ szklanki mleka 3,2%,
  • 5 łyżki jogurtu naturalnego greckiego,
  • Czekolada do picia w saszetce E.Wedel (1 szt.),
  • kostki lodu.

Przygotowanie letniego smoothie czekoladowo-owocowego

Pewnie już się nie możesz doczekać smaku tego pysznego deseru. Dlatego nie czekaj dłużej i bierz się do pracy!

 

 

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko. Do ciepłego płynu wsyp czekoladę do picia. Dokładnie wymieszaj, aby pozbyć się grudek. Pozostaw do wystygnięcia.
  2. Obierz owoce – mango i banana. Pokrój na kawałki i umieść w kielichu blendera.
  3. Wyciśnij sok z obu pomarańczy. Pamiętaj o tym, żeby wyciągnąć wszystkie pestki.
  4. Do pokrojonych owoców wlej sok z pomarańczy i rozpuszczoną czekoladę. Zblenduj dokładnie zawartość na wysokich obrotach.
  5. Smoothie schłodź w lodówce przez godzinę. Przed podaniem dodaj jogurt i dokładnie zmieszaj.

 

Podawaj smoothie w wysokich szklankach z lodem. Weź szkło i zamocz jego krawędzie w wodzie a następnie obtocz je w cukrze. Do środka ostrożnie wsyp lód i wlej owocowy napój. Zamiast lodu możesz wykorzystać także mrożone owoce, np. truskawki. Nie rozwodnią napoju i będą pięknie wyglądać. Dodatkowo możesz sięgnąć po listki mięty, a także pokrojoną w plastry pomarańczę.

Jakie owoce do smoothie wybrać?

Zastanawiasz się, jakie owoce najlepiej sprawdzą się w kremowym i pysznym czekoladowo-owocowym smoothie? Podczas zakupów zwróć uwagę na skórkę. Dojrzałe mango jest miękkie i ma czerwoną skórkę. Po przekrojeniu miąższ ma intensywny żółty kolor i jest bardzo słodki.

Dojrzałe banany charakteryzują się brązowymi plamkami na skórce, dlatego w sklepie wybieraj raczej „samotne” banany, które leżą zapomniane na dnie pudełka. Takie owoce są niechętnie wybierane przez klientów ze względu na ich wygląd, za to pysznie smakują w formie smoothie. Dużo soku będą miały pomarańcze, które leżały kilka dni w ciepłym miejscu. Najłatwiej wyciska się miękkie owoce, dlatego warto sięgać po takie egzemplarze. Nie lubisz, kiedy pomarańcza ma pestki? Zwróć uwagę na to, czy owoc ma „pępek”. Jeśli tak, to znaczy, że jest bezpestkowa.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/czekoladowo-bananowe-smoothie/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *