S’mores z ogniska domowego

  • on 4 października, 2022
  • Likes!

Czy ognisko lub grill może kojarzyć się ze słodkim deserem? W przypadku s’mores jak najbardziej! Tę oryginalną przekąskę można jednak z powodzeniem przygotować w domowym piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Co więcej, potrzebujesz do tego tylko trzech podstawowych składników. Połączenie czekolady, kultowej pianki marshmallow i krakersów lub herbatników z pewnością przyciągnie uwagę wszystkich gości.

S’mores – fantazja zza Oceanu

Ten oryginalny deser to pomysł, który zrodził się w Stanach Zjednoczonych na początku lat 20. XX wieku. W tym czasie coraz większą popularność zyskiwały słodkie pianki marshmallow i wykorzystywano je w kuchni na różne sposoby. Słodkie krakersowe kanapki z łatwo dostępnych składników szybko stały się ulubionym przysmakiem amerykańskich skautów, a także dodatkiem do menu każdej imprezy przy grillu czy ognisku. Tradycyjna receptura przygotowania s’mores zakłada wypieczenie deseru właśnie w takich warunkach, dzięki czemu zyskuje on dodatkowy aromat. W warunkach domowych s’mores będzie smakowało jednak równie oryginalnie.

Oryginalny przepis czy zamienniki?

Amerykańska receptura zakłada wypiekanie s’mores z pianki i czekolady zamkniętych w dwóch krakersach typu graham. O ile pianki marshmallow są dostępne w polskich sklepach w różnych wersjach, o tyle z krakersami tego rodzaju może być kłopot. Na szczęście na smak i jakość s’mores nie wpłynie zamiana na tradycyjne herbatniki czy po prostu krakersy innego typu.

Jak zrobić domowe s’mores?

Aby nadać przekąsce tradycyjnego posmaku, herbatniki możesz przygotować także samodzielnie na bazie masła, cukru pudru i śmietany! To samo dotyczy nadzienia. Jeśli jednak szukasz sposobu na ekspresowe urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi, z powodzeniem możesz skorzystać z gotowych produktów:

  1. Delikatnie podpieczoną w piekarniku piankę marshmallow należy umieścić na krakersie.
  2. Na piance (ważne, żeby była gorąca!) połóż kostkę czekolady, np. Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel, i przykryj drugim ciastkiem.
  3. Po chwili składniki nadzienia powinny się rozpuścić, tworząc charakterystyczną dla s’mores masę.

Jeśli wolisz przyrządzić deser w kuchence mikrofalowej, składniki w formie małej kanapki możesz szczelnie zawinąć w folię aluminiową i zapiekać w ten sposób przez kilka minut.

Tajemnica sukcesu s’mores

S’mores zyskało dużą popularność nie tylko ze względu na prostotę przygotowania, ale także wręcz pożądaną niedbałość w wyglądzie deseru. Krakersy zapiekane z pianką i czekoladą najlepiej smakują bowiem złączone ze sobą niedbale, kiedy nadzienie niemal sączy się spomiędzy ciastek. Jeśli mocniej przypieczesz przekąski, zyskasz posmak, który dopełni wyrazu deseru.

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości szybkim i nieoczywistym deserem, s’mores to doskonały wybór. Składniki znajdziesz bez problemu w każdym sklepie, a samo wykonanie zajmie ci niewiele czasu.

A może chcecie spędzić razem kreatywne popołudnie w kuchni? Wspólne s’mores z domowego ogniska to doskonała zabawa i uczta dla podniebienia!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *