Sprawdzony przepis na pyszne ptysie z kremem czekoladowym

  • on 27 sierpnia, 2020
  • Likes!
Ptysie czekoladowe

Masz ochotę na małą podróż do czasów dzieciństwa? Zabiorą Cię w nią… ptysie! Lekkie jak chmurka ciasto wypełnione pysznym, aksamitnym kremem w wersji czekoladowej. Na samą myśl o nim cieknie Ci ślinka? Nie zwlekaj dłużej! Niech kubki smakowe przeżyją prawdziwą rozkosz, która płynie z konsumpcji tego deseru. Sprawdź!

 

Ten przepis to pułapka. Już nigdy więcej nie zjesz innych ptysiów niż te domowej roboty. A co więcej, nie poprzestaniesz na jednym! Pochłoniesz je szybciej niż trwało ich przygotowywanie. Jednak gwarantujemy, że niczego nie będziesz żałować – w końcu tak pysznemu deserowi trudno odmówić.

 

Jak zrobić ptysie z kremem czekoladowym?

Z przepisu wyjdzie Ci około 20 ptysiów – w sam raz do popołudniowej kawy z przyjaciółmi.

 

Składniki na ciasto:

  • 110 ml wody,
  • 110 ml mleka,
  • 95 g masła,
  • czubata łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 4 duże jajka.

 

Do rondla wlej wodę, mleko i dodaj masło, cukier oraz sól. Podgrzej do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika, wsyp mąkę i wymieszaj.

Ponownie podgrzej składniki i cały czas mieszaj. Gdy ciasto zacznie delikatnie lśnić i odchodzić od ścianek garnka, oznacza to, że jest gotowe.

Przełóż masę do miski i zostaw na około 10 minut, aby przestygła. Dodaj do niej połowę jajek i zmiksuj. Kolejne jajka dodawaj powoli, a za każdym razem sprawdzaj, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję – gdy rozciągniesz je, między palcami powinien powstać szpic, który od razu opada.

W następnej kolejności sięgnij po rękaw cukierniczy i napełnij go przygotowanym ciastem. Ptysie o średnicy około 4-5 cm wyciskaj na blachę wyłożoną papierem pieczeniowym.

Piecz tak przygotowane ptysie przez 10 minut w 210°C. Następnie obniż temperaturę do 175°C na kolejne 15 minut. Gdy ptysie się zarumienią, będzie to znaczyło, że są gotowe. Nie należy wyciągać ich zbyt szybko, aby nie opadły. Najlepiej pozostawić je w ciepłym piekarniku na około 5-7 minut. Następnie trzeba je wystudzić i przekroić na pół.

 

Jak zrobić krem czekoladowy do ptysiów?

Krem czekoladowy to serce ptysiów. Zadbaj o idealne zrównoważenie smaków i konsystencji, aby uzyskać efekt jak z dzieciństwa.

 

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 300 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 10 żółtek,
  • 60 g drobnego cukru,
  • 400 g mleczka kokosowego,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

 

Wszystkie czekolady pokrój na drobne kawałki. W naczyniu utrzyj żółtka z cukrem na jasną masę, tzw. kogel-mogel. Zagotuj mleczko kokosowe. Następnie zmiksuj je, a w trakcie tego procesu powoli wlewaj jajeczną masę. Po chwili ponownie przełóż zawartość naczynia do garnka i podgrzej na małym ogniu. Cały czas mieszaj, do chwili, aż krem będzie miał temperaturę ok. 82°C.

Do gorącej masy dodaj czekoladę w kilku partiach, aby zdążyła się całkowicie rozpuścić. Wlej ekstrakt i mieszaj, aż uzyskasz gładki, jednolity krem. Następnie przykryj go folią spożywczą i pozostaw do wystygnięcia.

W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę. Dodaj ją do wystudzonej masy. Tak przygotowany krem jest gotowy do napełniania ptysi.

 

Krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij spody ptysiów. Potem przykryj je górną częścią ciasta i oprósz cukrem pudrem. Deser najlepiej smakuje podawany od razu po przygotowaniu.

Uwaga! Przechowuj go w lodówce.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ptysie-z-kremem-czekoladowym-i-lepiacym-karmelem-pomaranczowym/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *