Springerle to tradycyjne niemieckie anyżowe ciasteczka, a ich historia sięga już XIII wieku. Chociaż ich wykonanie wymaga cierpliwości, nadal goszczą w niemal każdym domu w czasie świąt, ale nie tylko. Jeśli lubisz anyżowe smaki, te ciastka z pewnością Cię zachwycą! Koniecznie musisz ich spróbować.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6
Stopień trudności: łatwy
Lista składników:
- 500 g mąki pszennej,
- 500 g cukru pudru,
- 5 jajek (rozmiar M),
- 2 łyżki nasion anyżu,
- otarta skórka z cytryny.
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
- 100 ml śmietanki kremówki 30%.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie ciasteczek jest naprawdę proste, trzeba wykazać się tylko odrobiną cierpliwości, ale efekt zdecydowanie jest tego wart!
- Na suchej patelni prażyć przez chwilę nasiona anyżu dla wydobycia smaku, następnie zmielić je w malakserze lub rozetrzeć w moździerzu.
- W wysokiej misce ubijać jajka z cukrem na puszystą masę. Ubijanie powinno trwać kilka, a najlepiej kilkanaście minut, tak żeby masa była naprawdę dobrze napowietrzona. To zaprocentuje jeszcze lepszym smakiem!
- Partiami dodać mąkę i anyż. Wszystko wymieszać do połączenia składników i odstawić, najlepiej na całą noc (jeśli nie ma takiej możliwości, przynajmniej na 2-3 godziny).
- Ciasto rozwałkować na blacie delikatnie oprószonym mąką, na prostokąt o grubości kilku milimetrów. W tradycyjnym przepisie, do wykrajania ciastek wykorzystywane są specjalne drewniane foremki, jednak można użyć też standardowych foremek świątecznych.
- Foremki wkładać do cukru pudru, a następnie wykrawać pożądany wzór. Gotowe ciasteczka bardzo ostrożnie przekładać na przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przed pieczeniem ciasteczka muszą przejść proces suszenia. Ciastka odstawić w suche miejsce, najlepiej na 24 godziny. Dzięki temu zachowają swój pierwotny kształt.
- Kiedy Springerle będą już odpowiednio wyschnięte, należy rozgrzać piekarnik do 1400C i piec ciasteczka przez około 15 minut, na dolnym poziomie piekarnika. Aby mieć pewność, że ciasteczka upieką się odpowiednio, można piec je również przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Po upieczeniu Springerle studzić przez kilkanaście minut na kratce.
- W tym czasie przygotować szybką polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50%, następnie dodać do niej śmietankę kremówkę i mieszać, aż powstanie gładka masa.
- Oblewać delikatnie każde ciasteczko i zostawić do zastygnięcia polewy czekoladowej.
Springerle są doskonałe od razu po przygotowaniu, ale bez problemu możesz też przechowywać je w szczelnie zamkniętym pudełku, nawet przez kilka tygodni! Dzięki temu ciasteczka możesz przygotować już dużo wcześniej i nie musisz później martwić się świątecznym poczęstunkiem dla gości. Połączenie anyżu i gorzkiej czekolady jest naprawdę genialne!
Zobacz też, jak zrobić moje ulubione kakaowe naleśniki i przepis na babkę czekoladową, która skradnie Twoje serce!