Springerle z polewą czekoladową

  • on 4 stycznia, 2022
  • Likes!

Springerle to tradycyjne niemieckie anyżowe ciasteczka, a ich historia sięga już XIII wieku. Chociaż ich wykonanie wymaga cierpliwości, nadal goszczą w niemal każdym domu w czasie świąt, ale nie tylko. Jeśli lubisz anyżowe smaki, te ciastka z pewnością Cię zachwycą! Koniecznie musisz ich spróbować.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 6

Stopień trudności: łatwy

 

Lista składników:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 g cukru pudru,
  • 5 jajek (rozmiar M),
  • 2 łyżki nasion anyżu,
  • otarta skórka z cytryny.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ciasteczek jest naprawdę proste, trzeba wykazać się tylko odrobiną cierpliwości, ale efekt zdecydowanie jest tego wart!
  2. Na suchej patelni prażyć przez chwilę nasiona anyżu dla wydobycia smaku, następnie zmielić je w malakserze lub rozetrzeć w moździerzu.
  3. W wysokiej misce ubijać jajka z cukrem na puszystą masę. Ubijanie powinno trwać kilka, a najlepiej kilkanaście minut, tak żeby masa była naprawdę dobrze napowietrzona. To zaprocentuje jeszcze lepszym smakiem!
  4. Partiami dodać mąkę i anyż. Wszystko wymieszać do połączenia składników i odstawić, najlepiej na całą noc (jeśli nie ma takiej możliwości, przynajmniej na 2-3 godziny).
  5. Ciasto rozwałkować na blacie delikatnie oprószonym mąką, na prostokąt o grubości kilku milimetrów. W tradycyjnym przepisie, do wykrajania ciastek wykorzystywane są specjalne drewniane foremki, jednak można użyć też standardowych foremek świątecznych.
  6. Foremki wkładać do cukru pudru, a następnie wykrawać pożądany wzór. Gotowe ciasteczka bardzo ostrożnie przekładać na przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Przed pieczeniem ciasteczka muszą przejść proces suszenia. Ciastka odstawić w suche miejsce, najlepiej na 24 godziny. Dzięki temu zachowają swój pierwotny kształt.
  8. Kiedy Springerle będą już odpowiednio wyschnięte, należy rozgrzać piekarnik do 1400C i piec ciasteczka przez około 15 minut, na dolnym poziomie piekarnika. Aby mieć pewność, że ciasteczka upieką się odpowiednio, można piec je również przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  9. Po upieczeniu Springerle studzić przez kilkanaście minut na kratce.
  10. W tym czasie przygotować szybką polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50%, następnie dodać do niej śmietankę kremówkę i mieszać, aż powstanie gładka masa.
  11. Oblewać delikatnie każde ciasteczko i zostawić do zastygnięcia polewy czekoladowej.

 

Springerle są doskonałe od razu po przygotowaniu, ale bez problemu możesz też przechowywać je w szczelnie zamkniętym pudełku, nawet przez kilka tygodni! Dzięki temu ciasteczka możesz przygotować już dużo wcześniej i nie musisz później martwić się świątecznym poczęstunkiem dla gości. Połączenie anyżu i gorzkiej czekolady jest naprawdę genialne!

 

Zobacz też, jak zrobić moje ulubione kakaowe naleśniki i przepis na babkę czekoladową, która skradnie Twoje serce!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *