Szybki przepis na sernik czekoladowy

  • on 1 czerwca, 2020
  • Likes!
sernik czekoladowy

Każdy czasem powinien doświadczyć odrobiny luksusu. Na co dzień praca, dom, inne obowiązki sprawiają, że nie ma czasu się zatrzymać i… rozpieścić. A to właśnie te krótkie chwile pełne rozkoszy i przyjemności są wspominane latami. Przed Tobą przepis na sernik czekoladowy – idealny sposób na doznanie czegoś wyjątkowego!

 

Klasyczne ciasta z sera to stały punkt każdej imprezy. Jednak sernik czekoladowy to coś nowego, nutka tajemnicy i onieśmielenia. Delikatny, puchaty, a do tego mocno czekoladowy. Będziesz zaskoczona, jak szybko znika ze stołu.

 

Przepis na sernik czekoladowy

Na przygotowanie tego sernika potrzebujesz 20 minut! Resztę czasu zajmuje pieczenie. Tak krótki czas przyrządzenia ciasta wynika z tego, że sernik nie ma spodu.

 

Składniki:

  • 1 kg sera w wiaderku lub samodzielnie zmielonego,
  • 200 g śmietanki 30%,
  • 2 serki waniliowe dobrej marki,
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 8 łyżek cukru pudru.

 

Aby wykonać sernik z podanej ilości składników, potrzebujesz tortownicy o średnicy 32 cm. Możesz także zrobić dwa małe serniczki o średnicy 18 cm – wystarczy, że podzielisz ciasto na pół.

 

Przed przystąpieniem do wykonania deseru musisz rozgrzać piekarnik do 170 stopni Celsjusza oraz odpowiednio przygotować tortownicę. Dół blachy wyłóż papierem do pieczenia. Środek formy posmaruj masłem.

 

Przygotowanie sernika czekoladowego

Do rondla wlej śmietankę 30%, wsyp kakao, połamaną czekoladę gorzką oraz cukier puder. Podgrzewaj zawartość i mieszaj, aż do połączenia się składników. Po tym zdejmij z palnika i pozostaw do wystygnięcia.

 

W misce umieść zmielony ser oraz serki waniliowe. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki i powoli wlej lekko ciepły krem czekoladowy. Drewnianą łyżką delikatnie połącz wszystko w jednolitą masę czekoladową.

 

Tak przygotowane ciasto przelej do formy i wygładź. Na dno rozgrzanego piekarnika wsadź naczynie żaroodporne z wodą – ten zabieg zapobiegnie pęknięciom. Włóż sernik i piecz przez 70 minut.  Po tym czasie uchyl drzwi piekarnika i pozostaw ciasto do wystygnięcia.

 

Dekoracja sernika czekoladowego

Aby sernik czekoladowy zachwycił wszystkich gości, warto zadbać o jego odpowiednią dekorację. Do tego będziesz potrzebować sezonowych owoców, wiórków z białej czekolady E.Wedel oraz listków ziół, np. mięty. Słodki smak owoców rewelacyjnie łączy się z gorzką nutą czekolady, a mięta dodaje świeżości.

 

Maliny, truskawki, jagody, czereśnie lub wiśnie dokładnie umyj i pozbądź się pestek. Następnie na wierzch ciasta wysyp pomieszane dodatki. Na tarce zetrzyj pół tabliczki białej czekolady. Posyp ciasto wiórkami czekoladowymi. Na koniec połóż na wierzch kilka listków mięty.

 

Tak przygotowane ciasto to także świetny pomysł na tort! Wystarczy tylko, że wetkniesz topper z imieniem solenizanta oraz świeczkę. Goście poczują się jak w ekskluzywnej cukierni – delikatny sernik czekoladowy rozpieści ich podniebienia. Wypróbuj już dziś!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *