Szybkie brownie z 3 rodzajów czekolady

  • on 5 lutego, 2021
  • Likes!

Potrzebujesz przepisu na szybkie ciasto czekoladowe, ponieważ znajomi niebawem wpadną w odwiedziny? Brownie to wypiek, który przygotujesz w krótkim czasie – z gwarancją, że będzie smakował każdemu z gości. Poznaj sprawdzony przepis – w wariancie z trzema rodzajami czekolady!

Brownie to klasyka, która zadowoli niejednego miłośnika czekolady. Intensywnie czekoladowe, ciężkie i rozpływające się w ustach – tak w skrócie można opisać ten wypiek. Jego zaletą jest nie tylko doskonały smak, ale również… szybki sposób przygotowania.

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe

Klasyczny przepis na szybkie ciasto czekoladowe uwzględnia tylko jeden rodzaj czekolady. Ty możesz iść jednak o krok dalej, serwując swoim gościom wypiek z pewną modyfikacją. Dzięki temu deser będzie charakteryzował się wyważoną słodkością, zachowując przy tym wszystkie swoje walory. Warto spróbować, ponieważ – mimo że przepis jest podobny – smak ciasta różni się odrobinę.

Składniki na brownie z trzech rodzajów czekolady:

  • 2 tabliczki czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel
  • 2 tabliczki czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel
  • 2 tabliczki czekolady Białej E.Wedel
  • 400 g masła
  • 10 żółtek
  • 400 g brązowego cukru
  • 200 g mąki.

Z powyższych ilości przygotujesz szybkie ciasto czekoladowe w blaszce ok. 25×25 cm. Możesz też wykorzystać mniejszą formę (np. 18×18 cm) – wtedy brownie będzie wyższe, ale musisz pamiętać o wydłużeniu czasu pieczenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W małym garnku umieść masło i czekolady pokrojone w drobne kawałki. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Żółtka ubij z cukrem – do momentu, w którym uzyskasz puszystą masę.
  3. Nie przerywając ubijania, dodaj mąkę i masę czekoladową.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie – tylko do ich połączenia się.
  5. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200oC.
  7. Piecz przez ok. 25 minut (lub dłużej w przypadku mniejszej blaszki).

To, czy brownie jest już gotowe, możesz łatwo sprawdzić. Wystarczy wbić patyczek – ciasto powinno łatwo od niego odchodzić (ale może zostawiać „czekoladowe” ślady).

Wypiek wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Brownie – propozycja podania

Ciasto czekoladowe ma to do siebie, że nie potrzebuje żadnych „dodatków”. Możesz jednak pokusić się o udekorowanie wierzchu. W jaki sposób?

  • Polewa czekoladowa – to już klasyka, która dodatkowo podkręci smak brownie. Najlepiej przygotować ją poprzez rozpuszczenie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej – dla kontrastu może to być czekolada biała.
  • Cukier puder – oprószenie cukrem pudrem wierzchu ciasta czekoladowego to najprostszy wariant. Aby nie było „nudno”, możesz pokusić się o pozostawienie jakiegoś wzoru (zrobisz go za pomocą specjalnego wzornika cukierniczego).

Jeżeli chcesz, brownie możesz podawać bez żadnych dekoracji na wierzchu, ale za to z odrobiną bitej śmietany. I w takiej wersji będzie smakować wyśmienicie.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *