Szybkie ciasto na niespodziewane wizyty

  • on 10 marca, 2021
  • Likes!
WZ-ka

Przyjaciele właśnie poinformowali, że zaraz złożą Ci wizytę, a Ty nie masz czym ich poczęstować? A może rodzina chciała zrobić niespodziankę i przyszła w odwiedziny, a Twoja lodówka świeci pustkami? Przed Tobą przepis na szybkie ciasto z łatwo dostępnych składników, które idealnie sprawdzi się na kryzysowe sytuacje, kiedy goście są tuż za progiem. Sprawdź i przekonaj się, jakie to proste!

 

Lubisz przepisy, które nie wymagają używania skomplikowanych i drogich składników? To znak, że ta receptura jest dla Ciebie. Przygotujesz te ciasta, nawet jeśli nie masz umiejętności cukierniczych.

 

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe

Aby zrobić szybkie ciasto czekoladowe potrzebujesz garnka, miksera oraz tortownicy o średnicy 12-14 cm.

 

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 4 jajka rozmiar M,
  • 50 g cukru (może być trzcinowy),
  • 3 g ekstraktu z wanilii,
  • 3 g soli morskiej,
  • 2 g cynamonu mielonego.

 

Przygotowanie:

Czekoladę i masło pokrój w kostkę. Tłuszcz włóż do garnka i podgrzewaj do chwili, aż zacznie lekko skwierczeć i parować, a na jego powierzchni pojawią się brązowe bąbelki. Następnie zdejmij go z ognia i dodaj pokrojoną czekoladę. Mieszaj składniki, aby dokładnie się połączyły w jednolitą masę i pozostaw do wystygnięcia.

Oddziel białka od żółtek. Cukier wraz z ekstraktem z wanilii i żółtkiem ubij na puszysty kogel-mogel. Następnie powoli wlej do jajecznej masy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie zamieszaj. Białka ubij z solą morską na lśniącą i sztywną pianę. Pod koniec dodaj szczyptę cynamonu.

⅓ ubitych białek dodaj do czekolady i delikatnie zamieszaj, aby nadać ciastu lekkości. Potem dodaj pozostałą część i zadbaj o to, aby masa była lekka jak chmurka i nie straciła swojej objętości.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem, aby nic podczas pieczenia się nie przykleiło. Powoli wlej ciasto i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180℃ na 20-25 minut. Piecz na termoobiegu, aby ciepło było równomiernie rozprowadzane po całej komorze.

Po upłynięciu co najmniej 20 minut sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone. Jeśli tak, to wyłącz piekarnik, wyciągnij wypiek i odstaw na 10 minut, aby przestygł. Aby wyciągnąć deser, najpierw „objedź” nożem dookoła formy. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nic się nie przykleiło do blachy.

 

Jak udekorować szybkie ciasto czekoladowe?

Do dekoracji warto wykorzystać polewę, którą używasz np. do przystrojenia brownie. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 75 g masła,
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 90 g cukru pudru,
  • 3 łyżki zimnego mleka 3,2%.

 

Cukier puder przesiej do naczynia, aby pozbyć się grudek. W mikrofali lub rondelku roztop masło. Do ciepłego tłuszczu dodaj przesiany cukier wraz z kakao. Na koniec dodaj zimne mleko i wszystko energicznie wymieszaj. Jeśli uważasz, że polewa jest zbyt gęsta, dodaj łyżkę lub dwie mleka. Kiedy zastygnie możesz delikatnie podgrzać całość, ale pamiętaj o tym, żeby nie gotować masy!

Tak przygotowaną polewę wylej na upieczone ciasto i pozwól jej spłynąć na boki, aby stworzyć efekt „drip cake”.

 

Tak przygotowane ciasto podawaj w towarzystwie mocnej, aromatycznej kawy i świeżych, słodkich owoców. Goście z pewnością będą oczarowani Twoimi umiejętnościami kulinarnymi!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *