Tofurnik z polewą czekoladową

  • on 4 maja, 2022
  • Likes!
ciasto czekoladowo truskawkowe

Zaliczasz się do grona miłośników czekoladowych przysmaków i próbowałeś już praktycznie każdego klasycznego ciasta? Zależy Ci na czymś wyjątkowym? Postaw przepis, który zaskoczy każdego. Tofurnik z polewą czekoladową to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków.

 

Tort czekoladowy to prawdziwy klasyk, jeżeli chodzi o słodkie przekąski. Jednak jego godnym następcą jest tofurnik z polewą czekoladową, w którym rozsmakuje się każdy miłośnik czekolady. Czym jest ten niezwykły deser? Czy jego przygotowanie jest równie proste jak tortu czekoladowego? Przekonaj się o tym, korzystając ze specjalnej receptury.

 

Jakie składniki przygotować do tofurnika?

Przepis na tofurnik z polewą czekoladową jest wyjątkowo łatwy, a do tego wcale nie potrzebujesz trudno dostępnych składników. Powinieneś jednak zadbać o odpowiednią jakość produktów, aby móc cieszyć się pysznym smakiem wypieku. Tofurnik to deser będący alternatywą dla tradycyjnych ciast. Jest to idealna propozycja dla wszystkich osób, które nie mogą spożywać laktozy.

 

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta to:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 50 g ciemnego kakao z Ghany E.Wedel,
  • 10 g cukru wanilinowego,
  • 80 ml oliwy z oliwek,
  • 50 ml wody,
  • 350 g tofu,
  • 260 ml mleka,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 50 ml oleju słonecznikowego,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g gorzkiej czekolady E.Wedel,
  • 50 g orzechów.

 

Jak przygotować tofurnik z polewą czekoladową?

Mus czekoladowy to przepis na smaczny i szybki deser. Podobnie jest z tofurnikiem, który pomimo sporej listy składników jest łatwy w przygotowaniu.

 

  1. W pierwszej kolejności trzeba przygotować ciasto. Do miski dodaj: mąkę pszenną, kakao z Ghany E.Wedel, cukier waniliowy, wyciśnięty sok z cytryny, wodę oraz schłodzoną oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj aż do połączenia składników, a następnie zagnieć na stolnicy. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzej do 200°C, umieścić w nim blaszkę i piecz wszystko przez 15 minut.
  2. Drugim etapem przygotowania tofurnika jest jego masa. W naczyniu umieść tofu, mleko oraz olej słonecznikowy, całość zblenduj. Po otrzymaniu jednolitej masy stopniowo dodawaj cukier, cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Kolejnym etapem jest dodanie mąki ziemniaczanej oraz dokładne zblendowanie. Masę starannie przełóż na wcześniej podpieczone ciasto i dokładnie rozprowadź po całej jego powierzchni. Temperaturę na piekarniku zmniejsz do 160°C, umieść w nim blachę i piecz przez kolejne 50 minut.
  3. Trzeci etap przygotowywania ciasta to polewa. Orzechy drobno posiekaj. Czekoladę gorzką E.Wedel połam na drobne kawałki. Do rondelka dodaj odrobinę pozostałego mleka i czekoladę. Podgrzej składniki do całkowitego roztopienia. Gotową polewą oblej wyjęte z piekarnika ciasto i udekoruj drobno posiekanymi orzechami.

 

Tofurnik z polewą czekoladową to sprawdzony deser dla tych, którzy nie mogą jeść wypieków z laktozą, ale nie chcą rezygnować ze słodkich pyszności. Smacznego!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *