Torcik z musem czekoladowym i malinami – przepis

  • on 26 października, 2020
  • Likes!

Przed Tobą przepis na coś naprawdę uzależniającego. Idealnie sprawdzi się w leniwe weekendy, kiedy masz wystarczająco dużo czasu na to, żeby… poczekać, aż deser będzie gotowy. Torcik z musem czekoladowym i malinami przygotujesz bowiem w kilka chwil. Nie wymaga pieczenia ani specjalnych umiejętności cukierniczych. To świetna propozycja na kinderbal lub rodzinne przyjęcie. Sprawdź, jak zrobić ten pyszny deser.

Ciastko z musem czekoladowym i malinami to propozycja dla osób, które nie lubią skomplikowanych przepisów, ale mają ochotę na coś pysznego. Kremowa masa doskonale rozpływa się w ustach, a świeże maliny przełamują słodycz czekolady. Lekki, a zarazem pełen smaku – torcik czekoladowy z malinami to świetna alternatywa dla klasycznych tortów biszkoptowych przekładanych masą. Dowiedz się, jak go przygotować.

Jak zrobić torcik z musem czekoladowym i malinami?

Przed pieczeniem przygotuj tortownicę. Środek formy wyłóż dokładnie folią aluminiową, aby zapobiec wyciekom ciasta z formy.

Składniki:

  • 240 g herbatników,
  • 3 łyżki kakao gorzkiego z Ghany E.Wedel,
  • 120 g masła 82%,
  • 200 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 480 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 30 g wody,
  • 7,5 g żelatyny w proszku.
  • 300 g świeżych malin.

Przygotowanie:

Żelatynę wsyp do wysokiej szklanki, a następnie dodaj 30 g wody. Energicznie wymieszaj i pozostaw do napęcznienia.

Ciasto:

Herbatniki pokrusz w malakserze lub ręcznie. Możesz to także zrobić za pomocą wałka. W tym celu umieść herbatniki w worku i kilkukrotnie przejedź po nich wałkiem, mocno go dociskając. Do pokruszonych ciastek dodaj kakao i wymieszaj.
Masło pokrój na kawałki i umieść w rondelku. Podgrzej tylko do rozpuszczenia. Letnie masło połącz z herbatnikami i zagnieć. Ciasto powinno przypominać konsystencję mokrego piasku. Zawartość naczynia wysyp na tortownicę, rozprowadź po dnie i delikatnie dociśnij palcami. Pozostaw do wystygnięcia.

Mus czekoladowy:

Czekoladę pokrój na kawałki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej masy dodaj 180 ml śmietanki kremówki. Mieszaj składniki do momentu, aż połączą się w gładką masę. Następnie podgrzej delikatnie żelatynę, ale nie doprowadź do jej wrzenia, aby nie straciła swoich właściwości. Tak przygotowany płyn dodaj do czekolady i ponownie wszystko wymieszaj. Pozostałą część mocno schłodzonej śmietanki ubij na wysokich obrotach na puszystą bitą śmietanę. Ubitą kremówkę dodaj do musu i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.

Na spodzie ciasta ułóż maliny. Następnie na wierzch wylej czekoladową masę. Zadbaj o to, żeby żadna malina nie wypłynęła na wierzch. Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby wszystko stężało.

Pomysł na udekorowanie torcika z musem czekoladowym i malinami

Chcesz zastąpić tym ciastem tradycyjny tort? To świetny pomysł! Jednak zanim zaserwujesz ciasto na stół, zadbaj o odpowiednią dekorację. W tym celu sięgnij po kakao gorzkie z Ghany E.Wedel i 200 g świeżych malin. Na wierzch torciku rozsyp równomierną warstwę kakao, a następnie poukładaj na około owoce. W środek ciasta wetknij personalizowany topper.

Torcik podawaj bezpośrednio po pokrojeniu w towarzystwie świeżych owoców, mięty i kleksa bitej śmietany.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bananowo-czekoladowe-brownie-w-wersji-premium/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *