Tort czekoladowo-pomarańczowy – przepis

  • on Wrzesień 7, 2019
  • Likes!

Puszysty, przełożonym kremami, nasączony odpowiednio – idealny tort to sztuka, której trzeba się nauczyć. Wiele prób musi upłynąć, nim przekonasz się, że naprawdę umiesz to robić. Chyba że masz doskonały przepis, który pomoże Ci krok po kroku stworzyć pomarańczowo- czekoladowe arcydzieło.

 

Podstawowe składniki na tort czekoladowo-pomarańczowy

 

Autorka przepisu na tort czekoladowo-pomarańczowy, którym się inspirujemy, chwali się, że ta receptura sprawia, że ciasto jest idealne. Jej ciasto jest bardzo aromatyczne oraz intensywne, „mocne” w smaku. Przede wszystkim składa się z czekolady, której połączenie z pomarańczą jest wyśmienite. To nie tylko smak, ale i zapach! Czego potrzebujesz do przygotowania tego przepisu?

1. Biszkopt

  • 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka;
  • 150g mąki pszennej (użyłam tortowej);
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego;
  • 150g cukru;
  • skórka starta z jednej pomarańczy;
  • 50g zmielonej, gorzkiej czekolady klasycznej 64% E.Wedel.

    2. Do nasączenia

  • 250ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
  • 3 łyżki cukru.

    3. Środek

  • 4 łyżki konfitury pomarańczowej;
  • 200g gorzkiej czekolady klasycznej 64% E.Wedel;
  • 300g śmietanki kremówki 36%.

    4. Wierzch i boki – ganache

  • 100g mlecznej czekolady E.Wedel;
  • 200g gorzkiej czekolady klasycznej 64% E.Wedel;
  • 350g śmietanki kremówki 36%.

 

Przygotowanie tortu czekoladowo-pomarańczowego

 

Zacznij od biszkoptu. Pamiętaj, by wszystko wykonywać po kolei i trzymać się przepisu. Najczęstszym bowiem błędem przy przygotowywaniu tortów jest pośpiech i chęć zrobienia wszystkiego naraz. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier i mieszaj, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka i dalej mieszaj na jasną, kremową masę. Na wierzch przesiej mąkę z kakao i proszkiem. Dodaj teraz skórkę startą z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i całość wymieszaj szpatułką. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 21 cm i piecz przez 45 minut w 160 stopniach (termoobieg). Ostygnięte ciasto wyrównaj u góry i przekrój dwukrotnie, uzyskując trzy części.

 

Następnie tort czekoladowo-pomarańczowy musi otrzymać krem. W tym celu rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, odstaw do ostygnięcia. Ubij kremówkę i dodaj czekoladę. Całość wymieszaj na jednolitą masę. Teraz biszkopt nasącz zagotowanym sokiem z cukrem, wylej część masy i powtórz z kolejnym biszkoptem i masą. Tort wstawić do lodówki.

 

W tym czasie przygotuj zewnętrzne przybranie. Śmietankę kremówkę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj, aż się roztopi. Następnie odstaw przykrytą folią spożywczą na 2 godziny. Miękki i ostygnięty ganache rozsmaruj na torcie dokładnie i równo. Następnie przybrać tort według uznania, najlepiej owocami pomarańczy oraz szprycą z musem czekoladowo-pomarańczowym. Pamiętaj, by zadbać także o temperaturę podawanego tortu. Najważniejsze to odpowiednio przygotować wszystkie jego elementy, by doskonale wyglądał i smakował.

 

Przybranie tortu jest niemalże tak samo ważne, jak jego smak. Jemy także oczami, co sprawia, że przygotowanie ozdób czy polewy na wierzchu musi mieć zdecydowanie więcej wagi, niż to się wydaje na początku. Zatem życzymy powodzenia i smacznego!

 

 

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *