Trufle czekoladowe w pudrze z malin

  • on 3 grudnia, 2021
  • Likes!
Płynna czekolada

Jakie są idealne trufle? Mocno czekoladowe w smaku, rozpływające się w ustach z dokładnie odmierzoną dozą likieru kawowego. Doskonałe do popołudniowej kawy lub w formie mono deseru na słodki stół. A najlepsze jest to, że ich przygotowanie jest banalnie proste, za to efekt – powalający! Co będzie Ci potrzebne, by przyrządzić ten wyjątkowy deser?

 

Czas przygotowania: 20 minut + 12 godzin chłodzenia w lodówce

Liczba porcji: 12

Stopień trudności: Łatwy

*przepis tylko dla dorosłych – zawiera alkohol.

 

Lista składników:

Trufle czekoladowe:

  • 150 g czekolady E.Wedel Mocno Gorzkiej 80%,
  • 50 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka likieru kawowego.

 

Puder z malin:

  • 4 łyżki liofilizowanych malin,
  • 3 łyżki cukru pudru.

 

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę gorzką i mleczną rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do wystygnięcia.
  2. W tym czasie w wysokiej misce umieść serek mascarpone, dodaj łyżkę likieru kawowego i miksuj na wysokich obrotach.
  3. Partiami dodaj roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Powinna powstać gęsta, puszysta masa.
  4. Masę schłódź w lodówce przez kilka godzin – do czasu aż będzie na tyle plastyczna, by ulepić z niej trufle.
  5. Przygotuj malinowy puder. Wystarczy zmielić liofilizowane maliny z cukrem pudrem.
  6. Ze schłodzonej masy uformować pojedyncze trufle, każdy obtoczyć w malinowym pudrze.
  7. Przed podaniem trufle można jeszcze chwilę schłodzić w lodówce.
  8. Smacznego!

Historia trufli

Trufle to elegancki deser znany niemal na całym świecie, jednak niewiele brakowało, by tak naprawdę nigdy nie powstały. Wszystko dlatego, że według historii przekazywanych sobie między kolejnymi pokoleniami cukierników, trufle powstały zupełnie przez przypadek. I to za sprawą niezdarnego praktykanta. Podobno młody chłopak, który pobierał lekcje u francuskiego kulinarnego mistrza Augusta Escoffiera, niechcący wlał gorącą śmietankę do kadzi z pokruszoną czekoladą. To właśnie z tych dwóch kluczowych składników powstała najpopularniejsza czekoladowa masa na świecie: ganache. Masa doskonale sprawdziła się do formowania małych, porcjowanych kulek, do których można było dodać niemal wszystkie możliwe dodatki. Dziś trufle uważane są za synonim luksusu i z powodzeniem zdobią stoły na najbardziej wykwintnych przyjęciach.

Jak wybrać czekoladę do trufli?

Tradycyjnie, do przygotowania trufli używano gorzkiej czekolady, bo świetnie współgrała ze smakiem wybranego alkoholu. Jednak coraz częściej cukiernicy decydują się na eksperymenty, które z powodzeniem podbijają kolejne podniebienia. W idealnej czekoladzie do trufli chodzi przede wszystkim o to, by była świetna jakościowo. Musi doskonale rozpuszczać się w kąpieli wodnej i łączyć się z serkiem mascarpone lub śmietanką bez formowania się żadnych grudek.

 

A jeśli lubisz klasyczne desery – zobacz jak zrobić najlepsze pancakes czekoladowe. Dodatkowo możesz do nich przygotować także muffinki czekoladowe. Przepis na nie nie wymaga dużo uwagi, ale efekt będzie zniewalający. Spróbuj!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *