Twój ulubiony chlebek bananowy z wedlowską czekoladą

  • on 4 października, 2022
  • Likes!

Domowe ciasto z dodatkiem owoców można przygotować na wiele sposobów. Gdy brakuje ci czasu na czasochłonne fantazje w kuchni, wykorzystaj niezawodne połączenie bananów i czekolady! Ten duet sprawdza się nie tylko przy okazji naleśników, muffinek czy klasycznego deseru w formie pełnych owoców zapiekanych w czekoladowej polewie. Chlebek bananowy z czekoladą to ciasto, zawsze się udaje.

Chlebek bananowy z czekoladą – egzotyczna przekąska czy klasyczny wypiek?

Choć nazwa może być nieco myląca, chlebek na bazie czekolady i bananów to powszechnie znany, smaczny, a jednocześnie pożywny deser. Zyskał popularność m.in. dzięki prostocie i szybkości przygotowania, a także doskonałemu przełamaniu smaków. Szukając pomysłu na popołudniowe słodkości, wybierz tą, której stworzenie nie wymaga właściwie żadnych urządzeń kuchennych, a jej receptura zamyka się w kilku prostych krokach.

Naturalna słodycz z owoców i nie tylko

Chlebek bananowy z czekoladą to umiarkowanie słodkie ciasto, dla którego bazą są właśnie banany. Naturalną słodycz wypieku uzyskasz wtedy, gdy wykorzystasz wyraźnie dojrzałe owoce, które przy okazji uratujesz przed wyrzuceniem. Ponadto ich miękkość sprawia, że do rozdrobnienia nie potrzebujesz miksera czy blendera. Z powodzeniem przygotujesz masę bananową, rozgniatając owoce widelcem. Inną zaletą jest fakt, że dojrzałe banany zawierają dużą ilość skrobi, dzięki czemu możesz ograniczyć ilość mąki w przepisie.

Czekoladę możesz w tym przypadku wykorzystać na wiele sposobów, zależnie od twoich preferencji:

  • czekolada w kawałkach lub pokruszona dodana do masy bananowej doda wypiekowi głębi smaku i struktury;
  • czekolada rozpuszczona w rondelku i zastosowana w postaci polewy na gotowy chlebek sprawi, że będzie przyjemnie on wilgotny i soczysty.

Z bananami dobrze się zarówno czekolada mleczna, jak i deserowa, a nawet gorzka. Od tego wyboru będzie również zależała ostateczna słodycz ciasta.

Chlebek bananowy z czekoladą w kilku krokach

Składniki

Aby stworzyć szybki chlebek z owocami, przygotuj:

  • 4–5 dojrzałych bananów;
  • ok. 200 g mąki (może być pszenna tortowa lub pszenna pełnoziarnista);
  • 2 jajka
  • 50–80 g cukru;
  • 4–5 łyżek oleju (słonecznikowy, rzepakowy lub z pestek winogron sprawdzą się najlepiej);
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego (opcjonalnie).
  • 50–100 g Czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel.

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.

Banany rozgnieć za pomocą widelca, a następnie dodaj kolejno mąkę, jajka, cukier, olej oraz proszek do pieczenia. Mieszaj składniki ze sobą do momentu uzyskania gęstej, jednolitej masy. W tym momencie możesz dodać cząstki czekolady i dodatkowo zamieszać. Możesz również wylać bananową masę do formy i dopiero wtedy posypać czekoladą jej powierzchnię. Chlebek bananowy z czekoladą piecz przez ok. 50 minut.

Chlebek bananowy w różnych odsłonach

Nie musisz ograniczać się jedynie do podstawowych składników przepisu. Chlebek bananowy z czekoladą doskonale smakuje posmarowany dżemem, konfiturą czy innym, ulubionym masłem smakowym. Dodatki takie jak miód, syrop klonowy, a nawet serek ricotta dodadzą mu oryginalnego charakteru. W zimowe wieczory rozgrzeje cię jako towarzystwo gorącego kakao czy herbaty z cytryną.

Chlebek bananowy z czekoladą to idealna propozycja zarówno na słodkie popołudnie w gronie rodziny, jak i uzupełnienie przekąsek na domowej imprezie.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *