Coś dobrego dla każdego, słodkiego i wytrawnego :)

Letnie ciasto czereśniowe :)

Ciasto czereśniowe

Lato, lato w pełni, a co za tym idzie dostęp do świeżych owoców. Jedne z moich ulubionych to soczyste czereśnie, smak lata :)

Zapraszam na szybki i dość prosty przepis na letnie ciasto czereśniowe.

IMG_2816

 

Składniki:

  • 600 g czereśni
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • ekstrakt z wanilii

Czereśnie drylujemy. Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy lub lekko miksujemy.

IMG_2796

 

Formę natłuszczamy masłem i posypujemy cukrem, a następnie układamy na całej powierzchni czereśnie. Kolejny krok to wylanie naszej masy do przygotowanej formy.

Pieczemy w temperaturze 180 C około 40-45 min.

Ciasto urośnie i zrobi się puszyste, ale po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu nabierze właściwych proporcji :)

IMG_2807

IMG_2812

Smacznego :)

Zapraszam na inne pyszności:

tartaletki z kremem cytrynowym z malinamiIMG_0501IMG_1353

Wróć na górę!!!

Dodaj komentarz

Scrappy Theme by Caroline Moore | Copyright 2017 Niezła Babka | Powered by WordPress