Wilgotne brownie z twarogiem i wiśniami

  • on 5 lutego, 2021
  • Likes!
tort czekoladowy

Jesteś miłośnikiem klasycznego brownie, ale sernik z wiśniami także chętnie zjesz? Co zatem powiesz na połączenie obu wypieków w jedno? Takie połączenie będzie prawdziwą przyjemnością dla podniebienia – przekonaj się o tym. Poznaj sprawdzony przepis na wilgotne ciasto czekoladowe, które ubogacają „kleksy” twarogu oraz wiśnie.

Brownie to klasyka sama w sobie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zmodyfikować standardowy przepis. W cukiernictwie, podobnie jak w przypadku gotowania, dopuszczalne jest łączenie kilku receptur. Dzięki temu można uzyskać nieznane dotąd połączenia smakowe. Jeżeli więc masz sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe wilgotne, dodaj do niego masę serową i wiśnie. W ten sposób powstanie… sernikobrownie, którym zajadają się wszyscy miłośnicy brownie.

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z serem i wiśniami

Jeśli chodzi o ciasto czekoladowe wilgotne, przepis jest nieco bardziej skomplikowany w porównaniu do standardowego brownie. Tutaj potrzeba znacznie większej liczby składników, co nie oznacza, że przygotowanie wypieku jest trudne. Po prostu zajmuje nieco więcej czasu, ale… warto wykazać się odrobiną cierpliwości. Smak sernikobrownies z wiśniami – bo tak nazywa się to ciasto – wynagradza wszystko.

Składniki na masę czekoladową:

  • 9 łyżek prawdziwego masła
  • ¾ szklanki cukru (lub mniej, zgodnie z preferencjami)
  • ¼ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka klasy M
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka tłustego.

Składniki na masę twarogową:

  • 1 ½ kostki twarogu (zmielonego dwukrotnie)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie – mąki ziemniaczanej)
  • 200-300 g wiśni świeżych lub mrożonych (waga podana po rozmrożeniu).

Przyrządzenie twarogowego brownie z wiśniami zgodnie z poniższymi wskazówkami sprawi, że wypiek będzie udany.

Przygotowanie ciasta czekoladowego:

 

  1. Czekoladę pokrusz na kawałki i rozpuść ją z masłem – w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Wymieszaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  3. Do ostudzonej czekolady dodaj cukier, a następnie wbijaj jajka – jedno po drugim. Dolej mleko i wymieszaj.
  4. W oddzielnej misce cukier utrzyj z jajkami

Przygotowanie masy serowej:

  1. W misce utrzyj cukier z jajkami.
  2. Dodaj miękkie masło, śmietanę / jogurt, mąkę kukurydzianą i ekstrakt waniliowy.
  3. Całość wymiksuj, a następnie wymieszaj z serem.

Łączenie elementów:

  1. Gdy masa serowa będzie już gotowa, do masy czekoladowej dodaj mąkę.
  2. Na spód tortownicy o średnicy ok. 25 cm (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia) wyłóż 2/3 masy czekoladowej. Dodaj całą masę serową, a następnie zrób „kleksy” z pozostałej części masy czekoladowej.
  3. Na wierzchu umieść wiśnie.
  4. Tortownicę umieść w piekarniku nagrzanym do 170o
  5. Piecz ok. 40 minut.

Wilgotne ciasto czekoladowe z twarogiem i wiśniami podawaj po ostudzeniu. Możesz wierzch udekorować polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *