Wilgotne ciasto czekoladowe z kawałkami orzechów laskowych

  • on 10 marca, 2021
  • Likes!
czekolada i orzechy

Szukasz pomysłu na coś oryginalnego? Chcesz zaskoczyć swoich gości nowym deserem, który rozpieści ich kubki smakowe i sprawi, że z przyjemnością poproszą o dokładkę? Przed Tobą unowocześniona receptura na wilgotne ciasto czekoladowe typu brownie z kawałkami chrupiących, aromatycznych orzechów laskowych. To prosty i szybki przepis na idealny deser do popołudniowej kawy. Sprawdź i przekonaj się sam!

 

Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznego brownie to ten przepis jest dla Ciebie. Przygotuj długą keksówkę, włóż fartuszek i zakasaj rękawy. Do dzieła!

 

Przepis na ciasto czekoladowe z kawałkami orzechów laskowych

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180℃.

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 310 g jogurtu naturalnego greckiego,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 220 g cukru,
  • 2 jajka rozmiar L,
  • 85 g oleju roślinnego,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 8 g cynamonu,
  • 4 g mielonej wanilii lub 8 g cukru waniliowego,
  • 100-120 g orzechów laskowych,
  • 2 tabliczki czekolady mocno mlecznej z orzechami laskowymi E.Wedel.

 

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej,
  • 20 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 65 g cukru,
  • 55 g zimnego masła.

 

Wykonanie ciasta rozpocznij od przygotowania kruszonki.

Odmierz składniki, a następnie wszystkie zagnieć w piękną, gładką kulę. Jeśli masa nie chce się kleić, dodaj masła, jeśli jest zbyt rzadka dodaj łyżkę mąki. Ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce, aby było twarde.

Rada: Zapomniałeś zrobić kruszonkę przed ciastem? Zagnieć składniki, jak w przepisie i włóż kulę do zamrażarki na kilkanaście minut.

 

Następnie czas na ciasto czekoladowe. Do dużej miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. Wsyp cukier i wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz ze sobą jajka, olej i jogurt. Czekoladę i orzechy pokrój na drobne kawałki. Następnie delikatnym ruchem wlej jajeczną masę do suchych składników i subtelnie wymieszaj obie części ze sobą, aby powstało lekko klejące, aksamitne w dotyku ciasto.

Sięgnij po foremkę i połowę przygotowanej masy wylej do środka. Postaraj się, aby każdy brzeg foremki był dokładnie otulony czekoladowym ciastem. Na wierzch wysyp połowę pokrojonych orzechów i czekolady, a następnie przykryj je, niczym kołderką, pozostałą częścią czekoladowej masy. Zewnętrzną częścią łyżki wygładź powierzchnię ciasta i udekoruj je resztą orzechów oraz czekolady. Większe kawałki możesz delikatnie wsunąć nieco głębiej w pyszną masę.

Na koniec wyciągnij zimną kulę ciasta, oderwij od niego kawałek i zetrzyj nad ciastem na grubych oczkach. Powtarzaj czynność, aż całość przykryje się grubą warstwą słodkiej kruszonki.

Tak przygotowany deser piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z pieca, pozostaw na 10-15 minut i szybkim ruchem wyłóż je ze środka.

 

Ciasto przypomina w konsystencji brownie. Jest lekko mokre, zbite i bardzo aromatyczne. Kawałki czekolady rozpuszczą się pod wpływem ciepła i sprawią, że wypiek będzie miał bardzo ciekawą konsystencję. Dodatek orzechów urozmaica smak i sprawia, że wypiek ma niesamowity zapach. Deser świetnie sprawdzi się również w roli tortu, wystarczy tylko podwoić lub potroić ilość składników.

 

Ciasto czekoladowe należy podawać w towarzystwie lodów lub gorącej czekolady do picia. Smacznego!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *