Ciasto czekoladowe ma swoich zwolenników zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Wilgotny, słodki deser bez wątpienia trafi w gusta wszystkich domowników i zaproszonych gości. Co powiesz na połączenie klasycznego kakao z kawą?
Kawa pasuje idealnie do słodkiej czekolady, przełamując jej smak i nadając ciekawego charakteru. Subtelny dodatek świeżych ziaren lub wersji rozpuszczalnej pozwala na znaczne odmienienie tego popularnego deseru, dzięki czemu sprawdzi się on niezależnie od okoliczności.
Jak przygotować wilgotne ciasto czekoladowe z kawową nutą?
Przygotowanie ciasta czekoladowego wymaga posiadania piekarnika. Przed rozpoczęciem mieszania poszczególnych składników wyłóż okrągłą foremkę o średnicy około 22 cm papierem do pieczenia, co pozwoli na bezpośrednie przelanie masy do uprzednio przygotowanej tortownicy.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady klasycznej 64% E. Wedel,
- 16 g kakao,
- 100 g masła,
- 170 ml zaparzonej kawy espresso lub rozpuszczalnej,
- 37 g mąki migdałowej,
- 110 g cukru,
- 7 jajek,
- 6g proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania ciasta:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj kakao, masło, kawę oraz ¼ porcji cukru. Wymieszaj dokładnie całość i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie ubij żółtka, dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Połącz masę z przygotowaną mieszanką z czekoladą. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj pozostałą część cukru. Zmieszaj z resztą składników, a następnie przelej do foremki. Piecz w temperaturze 160°C przez około godzinę.
Opcjonalnie możesz również polać ciasto polewą.
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady mlecznej E. Wedel,
- 100 ml śmietanki lub mleka,
- 18 g kawy rozpuszczalnej,
- 30 ml gorącej wody.
Sposób przygotowania polewy:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietanką lub mlekiem. Połącz kawę rozpuszczalną z gorącą wodą, a następnie przelej do garnka z pozostałymi składnikami. Wyłóż polewę na upieczone ciasto.
Jak podawać ciasto czekoladowe?
Ciasto czekoladowe brownie z dodatkiem kawy to idealne rozwiązania na spotkania przy… kawie. W takiej sytuacji dobrze sprawdzi się gorzki wariant, który przełamie słodki smak deseru. Zestawianie tego czarnego napoju z kawowymi słodyczami jest dość popularną praktyką, zarówno, jeśli chodzi o ciasta, jak i cukierki czy inne desery.
Czekoladowe brownie z dodatkiem kawy sprawdzi się doskonale również jako samodzielna przekąska podczas rodzinnych spotkań czy samotnego wieczoru. Jest to idealna propozycja dla miłośników kakao w nieco bardziej niestandardowym wydaniu. Ciasto można wzbogacić również orzechami czy owocami, najlepiej suszonymi. Tuż po upieczeniu, kiedy jest jeszcze gorące, sprawdzi się doskonale także w połączeniu z lodami waniliowymi, śmietankowymi, kawowymi czy czekoladowymi. Jeśli chcesz, możesz też zmodyfikować polewę lub całkowicie z niej zrezygnować. Wszystko zależy wyłącznie od Ciebie.
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/