Wilgotne ciasto czekoladowe z kawową nutą

  • on 11 stycznia, 2021
  • Likes!
piernik czekoladowy

Ciasto czekoladowe ma swoich zwolenników zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych. Wilgotny, słodki deser bez wątpienia trafi w gusta wszystkich domowników i zaproszonych gości. Co powiesz na połączenie klasycznego kakao z kawą?

Kawa pasuje idealnie do słodkiej czekolady, przełamując jej smak i nadając ciekawego charakteru. Subtelny dodatek świeżych ziaren lub wersji rozpuszczalnej pozwala na znaczne odmienienie tego popularnego deseru, dzięki czemu sprawdzi się on niezależnie od okoliczności.

Jak przygotować wilgotne ciasto czekoladowe z kawową nutą?

Przygotowanie ciasta czekoladowego wymaga posiadania piekarnika. Przed rozpoczęciem mieszania poszczególnych składników wyłóż okrągłą foremkę o średnicy około 22 cm papierem do pieczenia, co pozwoli na bezpośrednie przelanie masy do uprzednio przygotowanej tortownicy.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady klasycznej 64% E. Wedel,
  • 16 g kakao,
  • 100 g masła,
  • 170 ml zaparzonej kawy espresso lub rozpuszczalnej,
  • 37 g mąki migdałowej,
  • 110 g cukru,
  • 7 jajek,
  • 6g proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania ciasta:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj kakao, masło, kawę oraz ¼ porcji cukru. Wymieszaj dokładnie całość i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie ubij żółtka, dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Połącz masę z przygotowaną mieszanką z czekoladą. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj pozostałą część cukru. Zmieszaj z resztą składników, a następnie przelej do foremki. Piecz w temperaturze 160°C przez około godzinę.

Opcjonalnie możesz również polać ciasto polewą.

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady mlecznej E. Wedel,
  • 100 ml śmietanki lub mleka,
  • 18 g kawy rozpuszczalnej,
  • 30 ml gorącej wody.

Sposób przygotowania polewy:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietanką lub mlekiem. Połącz kawę rozpuszczalną z gorącą wodą, a następnie przelej do garnka z pozostałymi składnikami. Wyłóż polewę na upieczone ciasto.

Jak podawać ciasto czekoladowe?

Ciasto czekoladowe brownie z dodatkiem kawy to idealne rozwiązania na spotkania przy… kawie. W takiej sytuacji dobrze sprawdzi się gorzki wariant, który przełamie słodki smak deseru. Zestawianie tego czarnego napoju z kawowymi słodyczami jest dość popularną praktyką, zarówno, jeśli chodzi o ciasta, jak i cukierki czy inne desery.

Czekoladowe brownie z dodatkiem kawy sprawdzi się doskonale również jako samodzielna przekąska podczas rodzinnych spotkań czy samotnego wieczoru. Jest to idealna propozycja dla miłośników kakao w nieco bardziej niestandardowym wydaniu. Ciasto można wzbogacić również orzechami czy owocami, najlepiej suszonymi. Tuż po upieczeniu, kiedy jest jeszcze gorące, sprawdzi się doskonale także w połączeniu z lodami waniliowymi, śmietankowymi, kawowymi czy czekoladowymi. Jeśli chcesz, możesz też zmodyfikować polewę lub całkowicie z niej zrezygnować. Wszystko zależy wyłącznie od Ciebie.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *