Owocowo i delikatnie z lekką nutą alkoholu – tak smakuje połączenie wiśni z rumem. Mocny smak rumu równoważą intensywność czekolady i słodko-kwaśne owoce. Miłośnicy pralinek z owocami i alkoholem z pewnością pokochają ten smak. Co więcej, ten deser możesz przygotować na dwa sposoby: błyskawiczny i wymagający trochę czasu. Poznaj każdy z nich.
Wiśnie w czekoladzie z rumem – wersja dla cierpliwych
Pierwszy przepis wymaga odrobiny cierpliwości. Obejmuje przygotowanie wiśni w rumowym likierze. Potrzebne są następujące składniki:
- 1 kg wydrylowanych wiśni,
- 700 g cukru,
- 500 ml rumu.
Przygotowanie wiśni w rumowym likierze:
- Wiśnie wsyp do dużego szklanego słoja i zasyp cukrem.
- Dolej rum i całość dokładnie wymieszaj.
- Słoik zakręć i odstaw w ciepłe miejsce.
- Po 7 dniach cukier powinien się rozpuścić. Jeśli tak się nie stało, potrząśnij zawartością.
- Po 14 dniach możesz porcjować wiśnie do słoików i zalać je rumowym likierem.
- Zakręcone słoiki przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
- Pozostały rumowy likier na bazie wiśni zlej do butelek.
Do przygotowania czekoladowych pralinek potrzebujesz:
- 40 odsączonych wiśni,
- 450 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel.
Jak je zrobić?
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Do 1/3 wysokości foremek na pralinki (najlepiej silikonowych) wlej rozpuszczoną czekoladę.
- Włóż foremki do lodówki i poczekaj, aż masa trochę zastygnie.
- Wyjmij czekoladki z lodówki i do każdej foremki włóż po jednej wiśni.
- Zalej wiśnie pozostałą czekoladą.
- Wstaw ponownie do lodówki i zaczekaj, aż masa stwardnieje.
- Mniej więcej po upływie 2-3 godzin czekoladki będą gotowe do jedzenia.
Pamiętaj! Wiśnie nasączone rumem możesz wykorzystać także do przyrządzenia innych deserów. Skorzystaj z przepisu na muffinki czekoladowe i użyj do nich właśnie takich owoców nasączonych alkoholem.
Wiśnie w czekoladzie z rumem – błyskawiczny przepis
Druga wersja wiśniowego deseru jest bardzo szybka, a do jej przygotowania potrzebujesz:
- 1 szklankę wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu),
- 1 szklankę rumu,
- 450 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
- opcjonalnie: wiórki kokosowe lub pokruszone orzeszki ziemne.
Przygotowanie wiśni w czekoladzie z rumem:
- W przypadku owoców z kompotu odcedź je.
- Wiśnie zalej rumem.
- Odstaw na minimum 30 minut, żeby nasączyły się alkoholem.
- Odcedź wiśnie, zachowując rum.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj do niej 100 ml odlanego z wiśni rumu i napełnij foremki do pralinek do połowy płynną czekoladą.
- Połóż wiśnię na środku każdej czekoladki i zalej ją rumowo-czekoladową masą (tak, żeby nie była już widoczna).
- Jeśli chcesz, na jeszcze płynną czekoladę możesz posypać wiórki kokosowe lub orzechową posypkę.
- Włóż foremki do lodówki i pozostaw w nich czekoladki do stwardnienia.
- Kiedy masa stwardnieje, wiśnie w czekoladzie z rumem będą gotowe do spożycia.
Tak przygotowane czekoladki mogą być samodzielnym deserem lub stanowić ozdobny dodatek do tortu, babeczek lub słodkości w pucharkach.
Wypróbuj również przepis na pancakes czekoladowe z owocami. Ta podwójnie czekoladowa słodycz w połączeniu z różnymi owocami na pewno Ci posmakuje!