Wiśnie w czekoladzie z rumem

  • on 5 czerwca, 2022
  • Likes!

Owocowo i delikatnie z lekką nutą alkoholu – tak smakuje połączenie wiśni z rumem. Mocny smak rumu równoważą intensywność czekolady i słodko-kwaśne owoce. Miłośnicy pralinek z owocami i alkoholem z pewnością pokochają ten smak. Co więcej, ten deser możesz przygotować na dwa sposoby: błyskawiczny i wymagający trochę czasu. Poznaj każdy z nich.

Wiśnie w czekoladzie z rumem – wersja dla cierpliwych

Pierwszy przepis wymaga odrobiny cierpliwości. Obejmuje przygotowanie wiśni w rumowym likierze. Potrzebne są następujące składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni,
  • 700 g cukru,
  • 500 ml rumu.

Przygotowanie wiśni w rumowym likierze:

  1. Wiśnie wsyp do dużego szklanego słoja i zasyp cukrem.
  2. Dolej rum i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Słoik zakręć i odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Po 7 dniach cukier powinien się rozpuścić. Jeśli tak się nie stało, potrząśnij zawartością.
  5. Po 14 dniach możesz porcjować wiśnie do słoików i zalać je rumowym likierem.
  6. Zakręcone słoiki przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.
  7. Pozostały rumowy likier na bazie wiśni zlej do butelek.

Do przygotowania czekoladowych pralinek potrzebujesz:

  • 40 odsączonych wiśni,
  • 450 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel.

Jak je zrobić?

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Do 1/3 wysokości foremek na pralinki (najlepiej silikonowych) wlej rozpuszczoną czekoladę.
  3. Włóż foremki do lodówki i poczekaj, aż masa trochę zastygnie.
  4. Wyjmij czekoladki z lodówki i do każdej foremki włóż po jednej wiśni.
  5. Zalej wiśnie pozostałą czekoladą.
  6. Wstaw ponownie do lodówki i zaczekaj, aż masa stwardnieje.
  7. Mniej więcej po upływie 2-3 godzin czekoladki będą gotowe do jedzenia.

 

Pamiętaj! Wiśnie nasączone rumem możesz wykorzystać także do przyrządzenia innych deserów. Skorzystaj z przepisu na muffinki czekoladowe i użyj do nich właśnie takich owoców nasączonych alkoholem.

 

Wiśnie w czekoladzie z rumem – błyskawiczny przepis

Druga wersja wiśniowego deseru jest bardzo szybka, a do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 1 szklankę wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu),
  • 1 szklankę rumu,
  • 450 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe lub pokruszone orzeszki ziemne.

Przygotowanie wiśni w czekoladzie z rumem:

  1. W przypadku owoców z kompotu odcedź je.
  2. Wiśnie zalej rumem.
  3. Odstaw na minimum 30 minut, żeby nasączyły się alkoholem.
  4. Odcedź wiśnie, zachowując rum.
  5. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj do niej 100 ml odlanego z wiśni rumu i napełnij foremki do pralinek do połowy płynną czekoladą.
  6. Połóż wiśnię na środku każdej czekoladki i zalej ją rumowo-czekoladową masą (tak, żeby nie była już widoczna).
  7. Jeśli chcesz, na jeszcze płynną czekoladę możesz posypać wiórki kokosowe lub orzechową posypkę.
  8. Włóż foremki do lodówki i pozostaw w nich czekoladki do stwardnienia.
  9. Kiedy masa stwardnieje, wiśnie w czekoladzie z rumem będą gotowe do spożycia.

Tak przygotowane czekoladki mogą być samodzielnym deserem lub stanowić ozdobny dodatek do tortu, babeczek lub słodkości w pucharkach.

 

Wypróbuj również przepis na pancakes czekoladowe z owocami. Ta podwójnie czekoladowa słodycz w połączeniu z różnymi owocami na pewno Ci posmakuje!

 

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *