Wykwintne gruszki w czekoladzie – polskie serce na talerzu

  • on Wrzesień 1, 2019
  • Likes!

Wiele osób zna słynne pomme d’amour, a więc rodzaj deseru francuskiego z jabłek i miodu oraz dodatków. Jednak dziś w naszej kuchni coś innego, specyficznego i specjalnego. Regionalna, nasza, lokalna wersja pomme d’amour, gdzie pomme, a więc jabłko, zostaje zamienione przez gruszkę, tworzącą parę z czekoladą.

 

Podstawowe składniki na gruszkę w czekoladzie

 

Klasyczne pomysły na owoce w czekoladzie pojawiają się zwykle w kuchni francuskiej. To ona wymyśliła fondue, którym rzecz jasna gruszka w czekoladzie podana w całości nie jest, ale którym jest na pewno inspirowana. To klasyka kuchni francuskiej w innym, niecodziennym wydaniu. O czym nie możesz jednak zapomnieć? O dobrym gatunku gruszki oraz o wysokogatunkowej czekoladzie.

Pomysł na gruszkę w czekoladzie pojawia się i w wielkich restauracjach z gwiazdkami, i w domowych kuchniach. Tak czy inaczej, jest to deser, o którym nie jest łatwo zapomnieć. To coś więcej niż tylko prosty owoc z przepyszną czekoladą.

Zatem, jak przygotować to cudo sztuki kulinarnej? Potrzebujesz:

  • 2 gruszki (najlepiej odmiany konferencja);
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych;
  • 50 g (pół tabliczki) lekko gorzkiej czekolady 50% E.Wedel;
  • 25 g masła.

 

Dlaczego warto się nią zainteresować? Gruszka w czekoladzie i miłość

 

Co ciekawe, to danie może być uznane za jedno z najbardziej sensualnych i erotycznych dań. To danie miłości! Co ważne, gruszka w czekoladzie może zostać podana w artystyczny sposób. Dzięki temu stanie się daniem głównym na walentynkowym stole. Przygotuj ją samodzielnie jako walentynkowy deser i nie zapominaj, że czekolada to nie tylko przysmak, ale i afrodyzjak.

 

Gruszka w czekoladzie – przygotowanie owoców

 

Na początek trzeba zająć się samym owocem. Co prawda można do tego deseru użyć każdej odmiany, ale najlepiej i najpełniej sprawdza się konferencja. Gruszki zatem należy umyć, obrać ze skórki i zostawić ogonek. To bardzo ważne i lepiej nie zapominać o tym punkcie przepisu.

Następnie należy usunąć z nich gniazda nasienne, by nie naruszyć jednak struktury samej gruszki. Trzeba to zrobić albo bardzo delikatnie łyżeczką, albo za pomocą specjalnego drylownika, który łatwo i szybko pozwoli nam usunąć gniazdo nasienne z owocu. On sam musi pozostać jednak nietknięty – wygląd odgrywa w tym deserze niezwykle ważną rolę.

Dalej owoce zaczynamy gotować. Używamy do tego małego ognia i pary lub przygotowujemy specjalny syrop z wody i cukru, i dopiero w nim gotujemy gruszkę. Musimy robić to szybko, by owoce się nie rozpadły.

 

Gruszka w czekoladzie – czekolada

 

Czas na czekoladę, drugi składnik z duetu idealnego. Aby gruszka w czekoladzie smakowała i wyglądała doskonale, trzeba rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Należy robić to delikatnie i powoli, by nie doprowadzić do powstania grudek. Dalej do masy dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Dopiero kiedy będzie jednolita, możemy polewać przygotowane gruszki czekoladą i posypywać uprażonymi na patelni bez tłuszczu płatkami migdałów.

Serwowana na ciepło gruszka z czekoladową polewą to klucz do serca ukochanej lub ukochanego. Spróbuj!

 

 

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *