Z jakiej czekolady zrobić tort czekoladowo-kokosowy?

  • on 9 września, 2022
  • Likes!

Wiele osób nie może się oprzeć niezwykłemu smakowi tortu czekoladowo-kokosowego. Trudno się dziwić, gdyż oba główne składniki idealnie pasują do siebie, tworząc w ten sposób wyjątkowy deser. Warto jednak zastanowić się, jaki rodzaj czekolady stworzy najlepszy duet z kokosem. Dowiedz się, którą tabliczkę wybrać do wykonania tego przepysznego tortu.

Czekolada – jaką najlepiej wybrać?

Czekolada to składnik, który nadaje charakteru i aromatu. Może podkreślać smak, pogłębiać go lub sprawiać, że będzie bardziej słodki, lub wytrawny. Do wypieków takich jak tort czekoladowo-kokosowy doskonale będą pasować:

  • Czekolada Klasyczna Gorzka 64% E.Wedel

Mocno kakaowa polewa do wypieku nada mu nie tylko pięknego wyglądu, ale również wykwintnego smaku. Jest to świetna propozycja dla tych, którzy lubią głęboki aromat o lekko wytrawnym charakterze.

  • Czekolada Biała E.Wedel

Biała czekolada i kokos to legendarne połączenie, które cieszy się ogromną popularnością w deserach od wielu lat. To idealne zestawienie dla wielbicieli wyraźnie słodkiego smaku. Warto również pamiętać, że taki wybór czekolady do polewy sprawia, że tort perfekcyjnie będzie pasować do weselnego stołu z wypiekami, chrzest, komunię czy jako elegancki deser, gdy odwiedzą Cię goście.

  • Czekolada Mleczna E.Wedel

Tradycyjna mleczna czekolada świetnie się sprawdzi u łasuchów. Ma delikatny i słodki smak, który idealnie będzie komponował się z kokosem.

W zależności od Twoich preferencji smakowych zdecyduj się na taki rodzaj czekolady, który najlepiej będzie Ci odpowiadał. Warto jednak zadbać, aby zastosowany produkt był najwyższej jakości, dzięki czemu tort będzie wybornie smakował.

Jakie składniki sprawdzą się przy polewie do tortu?

W zależności od tego, jaki przepis na tort kokosowo-czekoladowy wybierzesz, wypiek może mieć blaty, krem lub polewę z dodatkiem tabliczki pełnej kakao. Ten ostatni element wykonasz w łatwy sposób, przygotowując wcześniej:

  • 150 g ulubionej czekolady E.Wedel,
  • 40 g masła,
  • 40 g śmietanki 36% lub 40%.

Przydatna okaże się także szpatułka, rondelek, oraz miska żaroodporna do kąpieli wodnej.

Jak zrobić polewę do tortu kokosowo-czekoladowego?

Po przygotowaniu składników już niewiele dzieli Cię od tego, aby cieszyć się tortem kokosowo-czekoladowym z przepyszną polewą.

  1. Wszystkie produkty na polewę powinny być w pokojowej temperaturze, a wypiek do dekoracji ostygnięty.
  2. Posiekaj drobno czekoladę, dzięki temu szybciej się rozpuści, a polewa będzie miała jednolitą konsystencję.
  3. Rozpuść masło oraz czekoladę w misce żaroodpornej nad gotującą się wodą w rondelku, warto przy tym mieszać powstającą mieszaninę.
  4. Dodawaj ostrożnie śmietanki, tak by się nie zwarzyła. Należy to robić powoli, nadal energicznie mieszając polewę.
  5. Odstaw misę z gotową miksturą do delikatnego przestygnięcia.

Po kilku minutach polewa jest gotowa do ozdobienia tortu czekoladowo-kokosowego. Możesz ją wylewać od środka wypieku i delikatnie wyrównywać za pomocą szpatuły. Ciekawy efekt powstanie, gdy resztą mikstury polejesz brzegi wypieku. Następnie możesz zostawić tort tylko ozdobiony za pomocą polewy lub dodatkowo posypać go kokosem czy nałożyć ozdoby cukiernicze.

Smacznego!

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *