Zdrowa czekoladowa przekąska – batony zbożowe z czekoladą

  • on 22 lipca, 2020
  • Likes!
Baton Czekoladowy

Przykładasz wagę do jakości spożywanych posiłków i codziennie starannie dobierasz menu? A może potrzebujesz czegoś na przekąskę do pracy lub szkoły. Zdrowe batony zbożowe z czekoladą na pewno przypadną Ci do gustu. Szybkie w przygotowaniu, pożywne, a do tego pełne smaku! Dieta nie musi być nudna i niesmaczna – z takimi batonami na pewno osiągniesz swój cel. Sprawdź.

 

Domowe batony zbożowe z czekoladą? Powiedz im „tak”! Samodzielne przygotowanie przekąsek ma wiele zalet – wiesz, co znajduje się w środku, możesz swobodnie modyfikować dodatki i wybierać najbardziej lubiane. Nie trzeba ich piec – a to na pewno docenią osoby, które z wypiekami są „na bakier”. Spróbuj już dziś!

Batony zbożowe z czekoladą – przepis

Aby batony się udały, potrzebujesz garnka i płaskiej formy. Nie żałuj składników – a najlepiej od razu przygotuj podwójną porcję przekąsek, ponieważ bardzo szybko znikają!

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych,
  • 7 daktyli,
  • ¾ szklanki ulubionych orzechów,
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego.

Jak zrobić batony zbożowe z czekoladą?

Przygotowanie tej prostej, czekoladowej przekąski jest bardzo szybkie – najwięcej czasu zajmuje… zjadanie batonów! Pospiesz się, a w 5 minut stworzysz pyszny i lekki deser.

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej wodą i zagotuj do miękkości. Owoce szybko robią się miękkie, więc musisz ich pilnować.
  2. Jeśli masz płatki owsiane górskie, to musisz je zmielić na drobniejsze kawałki. Wystarczy, że przez chwile je zblendujesz. W przypadku płatków owsianych błyskawicznych, pomiń ten etap.
  3. Orzechy pokrój w drobne kawałki.
  4. Wyjmij daktyle z wody i zmiksuj je za pomocą blendera na gładką masę.
  5. Połam czekoladę na kostki.
  6. Do garnka wsyp połamaną czekoladę, dodaj do niej olej kokosowy i podgrzej. Gdy czekolada będzie się rozpuszczać, zacznij mieszać. Postaraj się nie przypalić zawartości.
  7. Kiedy czekolada się rozpuści, wyłącz kuchenkę. Do garnka wlej zmiksowane daktyle i wymieszaj. Potem dodaj płatki owsiane oraz orzechy.
  8. Ręką pomieszaj zawartość, do uzyskania jednolitej masy.
  9. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Przełóż zawartość garnka do środka.
  10. Zwilż łyżkę wodą i rozprowadź ciasto dokładnie na całą formę.
  11. Tak przygotowane ciasto na batoniki pokrój na równe części.
  12. Wstaw do lodówki. Po godzinie zdrowe przekąski będą gotowe!

 

Kiedy wyciągniesz formę z lodówki, przewróć ją do góry dnem. Batoniki powinny wypaść na blat. Jeśli któreś z kawałków się połączyły, przełam je lub przekrój ostrym nożem.

Przechowywanie zbożowych batonów z czekoladą

Zbożowe batony należy przechowywać w lodówce – zwłaszcza w upalne dni. Wysoka temperatura może spowodować, że przekąska zmięknie lub, w ekstremalnych przypadkach, rozpuści się.

Jednak z powodzeniem można zabrać je w pojemniku do pracy lub na wycieczkę. Kilka godzin w pudełku, w ciemnym plecaku lub torebce na pewno nie wpłynie na ich stan. Dla pewności możesz owinąć je papierem śniadaniowym.

 

Zbożowe batony z czekoladą to świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Wykorzystaj je, jeśli masz dość suchych przekąsek bez smaku.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/czekoladowe-chmurki-z-bita-smietana-i-owocami-przepis/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *