Przykładasz wagę do jakości spożywanych posiłków i codziennie starannie dobierasz menu? A może potrzebujesz czegoś na przekąskę do pracy lub szkoły. Zdrowe batony zbożowe z czekoladą na pewno przypadną Ci do gustu. Szybkie w przygotowaniu, pożywne, a do tego pełne smaku! Dieta nie musi być nudna i niesmaczna – z takimi batonami na pewno osiągniesz swój cel. Sprawdź.
Domowe batony zbożowe z czekoladą? Powiedz im „tak”! Samodzielne przygotowanie przekąsek ma wiele zalet – wiesz, co znajduje się w środku, możesz swobodnie modyfikować dodatki i wybierać najbardziej lubiane. Nie trzeba ich piec – a to na pewno docenią osoby, które z wypiekami są „na bakier”. Spróbuj już dziś!
Batony zbożowe z czekoladą – przepis
Aby batony się udały, potrzebujesz garnka i płaskiej formy. Nie żałuj składników – a najlepiej od razu przygotuj podwójną porcję przekąsek, ponieważ bardzo szybko znikają!
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych,
- 7 daktyli,
- ¾ szklanki ulubionych orzechów,
- 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 1,5 łyżki oleju kokosowego.
Jak zrobić batony zbożowe z czekoladą?
Przygotowanie tej prostej, czekoladowej przekąski jest bardzo szybkie – najwięcej czasu zajmuje… zjadanie batonów! Pospiesz się, a w 5 minut stworzysz pyszny i lekki deser.
Przygotowanie:
- Daktyle zalej wodą i zagotuj do miękkości. Owoce szybko robią się miękkie, więc musisz ich pilnować.
- Jeśli masz płatki owsiane górskie, to musisz je zmielić na drobniejsze kawałki. Wystarczy, że przez chwile je zblendujesz. W przypadku płatków owsianych błyskawicznych, pomiń ten etap.
- Orzechy pokrój w drobne kawałki.
- Wyjmij daktyle z wody i zmiksuj je za pomocą blendera na gładką masę.
- Połam czekoladę na kostki.
- Do garnka wsyp połamaną czekoladę, dodaj do niej olej kokosowy i podgrzej. Gdy czekolada będzie się rozpuszczać, zacznij mieszać. Postaraj się nie przypalić zawartości.
- Kiedy czekolada się rozpuści, wyłącz kuchenkę. Do garnka wlej zmiksowane daktyle i wymieszaj. Potem dodaj płatki owsiane oraz orzechy.
- Ręką pomieszaj zawartość, do uzyskania jednolitej masy.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia. Przełóż zawartość garnka do środka.
- Zwilż łyżkę wodą i rozprowadź ciasto dokładnie na całą formę.
- Tak przygotowane ciasto na batoniki pokrój na równe części.
- Wstaw do lodówki. Po godzinie zdrowe przekąski będą gotowe!
Kiedy wyciągniesz formę z lodówki, przewróć ją do góry dnem. Batoniki powinny wypaść na blat. Jeśli któreś z kawałków się połączyły, przełam je lub przekrój ostrym nożem.
Przechowywanie zbożowych batonów z czekoladą
Zbożowe batony należy przechowywać w lodówce – zwłaszcza w upalne dni. Wysoka temperatura może spowodować, że przekąska zmięknie lub, w ekstremalnych przypadkach, rozpuści się.
Jednak z powodzeniem można zabrać je w pojemniku do pracy lub na wycieczkę. Kilka godzin w pudełku, w ciemnym plecaku lub torebce na pewno nie wpłynie na ich stan. Dla pewności możesz owinąć je papierem śniadaniowym.
Zbożowe batony z czekoladą to świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Wykorzystaj je, jeśli masz dość suchych przekąsek bez smaku.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/czekoladowe-chmurki-z-bita-smietana-i-owocami-przepis/