Zdrowe śniadanie dla łasuchów – batoniki zbożowe z czekoladą

  • on 27 sierpnia, 2020
  • Likes!
Batonik Zbożowy

Nie ma lepszego sposobu na dobre rozpoczęcie dnia niż pyszne i pożywne śniadanie zjedzone w miłym towarzystwie. Jednak proza codziennego życia często wymusza poranny pośpiech, więc rzadko kiedy ktokolwiek ma czas na przygotowywanie wartościowego posiłku. Jednak nie oznacza to, że musisz z tego rezygnować. Wystarczy, że wcześniej przygotujesz batoniki zbożowe z czekoladą. Poznaj je!

 

Batoniki to świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Można nimi także zastąpić pierwszy posiłek w ciągu dnia. Są pełne wartości odżywczych i sycą na długie godziny. Idealnie komponują się z kawą lub herbatą – Twoje kubki smakowe z pewnością będą zachwycone. To świetny sposób na to, żeby miło rozpocząć dzień i mieć energię na nadchodzące wyzwania.

 

Jak przygotować batoniki zbożowe z czekoladą?

Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Im mniejsza, tym grubszy batonik.

 

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1,5 szklanki ulubionych orzechów,
  • 80 g masła,
  • ⅓ szklanki cukru pudru,
  • ⅓ szklanki miodu,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 75 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • ulubione bakalie.

 

Przygotowanie batoników zbożowych z czekoladą

Przekąska jest bardzo łatwa do wykonania, dlatego warto zaangażować do pomocy dzieci.

Przygotuj czekoladę i orzechy – pokrój je na bardzo drobne kawałki. Następnie w garnku umieść masło i cukier puder. Podgrzewaj i mieszaj, aż całość się rozpuści. Gdy to nastąpi, dodaj miód i kakao ciemne. Szybko wymieszaj zawartość garnka rózgą, aby nie powstały grudki. Jeśli jednak jakieś zauważysz, weź sito i przetrzyj mieszankę przez siateczkę. Całość zagotuj aż do momentu uzyskania gładkiej polewy.

Odmierz połowę posiekanej czekolady i wsyp ją do masy. Następnie przygotuj pokrojone orzechy oraz inne bakalie i dodaj do pozostałych składników. Szybko wymieszaj, a na koniec wsyp płatki owsiane górskie. Zawartość garnka bardzo dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników. Na koniec dodaj pozostałą część pokrojonej czekolady i zamieszaj kilkoma ruchami ręki.

Tak przygotowaną masę na batoniki przełóż na wcześniej przygotowaną blachę. Wygładź powierzchnię i pozostaw do zastygnięcia. Płatki owsiane pod wpływem masła zwilgotnieją i staną się miękkie. Po kilku godzinach pokrój batoniki na kawałki.

W przypadku wysokich temperatur na zewnątrz zaleca się przechowywać batoniki w lodówce. Aby zabrać je do pracy, należy owinąć przekąskę papierem śniadaniowym, aby utrzymała swoją konsystencję oraz kształt.

 

Jak udekorować batoniki zbożowe z czekoladą?

Tak przygotowane batoniki z powodzeniem możesz wykorzystać nie tylko do pracy czy szkoły, ale także na domowym przyjęciu. Jednak, aby zachwycały gości, warto zadbać o odpowiednią dekorację.

Dla osób, które uwielbiają czekoladowy smak, świetnym pomysłem jest… polewa z białej czekolady.

Do jej przygotowania potrzebujesz tylko tabliczkę białej czekolady E.Wedel. Pokrój ją na kawałki i umieść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Po chwili produkt się rozpuści. Zamieszaj łyżką, aby pozbyć się grudek i od razu wylewaj ciepłą polewę na przygotowane wcześniej batoniki. Smacznego!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/wedlowski-blok-czekoladowy-z-chalwa-bakaliami-i-torcikiem-wedlowskim/

Kategoria wpisu:
Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *